Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Heeft u de ziekte van Alzheimer zonder klachten?  Het is mogelijk volgens de geweldige ontdekking van deze onderzoekers (hier is hoe)

Heeft u de ziekte van Alzheimer zonder klachten? Het is mogelijk volgens de geweldige ontdekking van deze onderzoekers (hier is hoe)

Nederlandse onderzoekers onderzochten hersenen die typische tekenen van de ziekte vertoonden zonder dat de individuen symptomen vertoonden.

Er is een zeldzaam fenomeen waar niet vaak over wordt gesproken bij de ziekte van Alzheimer, genaamd ‘veerkracht’. De term ‘veerkracht’ beschrijft hier het vermogen om zich aan te passen aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer die sommige ‘patiënten’ kunnen ervaren. Nederlandse onderzoekers legden uit dat ze in het tijdschrift bewijs hebben voor dit fenomeen Acta Neuropathologia-communicatie.

Om hun ontdekking te doen, onderzochten ze hersenen uit de Nederlandse ‘hersenbank’. De Nederlandse Hersenbank bewaart hersenweefsel van ruim 5.000 overleden hersendonoren met verschillende hersenziekten. Deze bank houdt ook de medische geschiedenis en de gedetailleerde ontwikkeling van de ziekte bij, samen met de symptomen van elke donor. De onderzoekers ontdekten vervolgens een subgroep van twaalf mensen wier hersenen tekenen van de ziekte van Alzheimer vertoonden, maar die tijdens hun leven geen klinische symptomen van de ziekte hadden. De zogenaamde ‘flexibele’ groep. Concreet vertoonden de twaalf hersenen de aanwezigheid van amyloïde bèta (Aβ)-plaques en tau-eiwitaggregatie, twee kenmerken die de diagnose van de ziekte van Alzheimer bevestigen. “Wat er bij deze mensen gebeurt op moleculair en cellulair niveau is nog niet duidelijk. Luc de Vries, die het onderzoek leidde, gaf commentaar. “Wij geloven dat genetica en levensstijl een belangrijke rol spelen bij veerkracht, maar het exacte mechanisme is nog onbekend.”

Er kan een vertraging van enkele jaren zitten tussen de vorming van de eerste amyloïde plaques in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer en het verschijnen van de eerste tekenen van de ziekte. Volgens wetenschappers zou het mogelijk zijn om hun verschijning nog verder uit te stellen. “Beweging, cognitieve activiteit en voldoende sociaal contact kunnen het begin van de ziekte van Alzheimer helpen vertragen.” Dat bevestigt Luc de Vries. Er zijn andere bekende manieren om de cognitieve functie te behouden naarmate we ouder worden. Bijvoorbeeld: cursussen volgen om nieuwe dingen te leren, boeken lezen, een nieuwe taal leren, een muziekinstrument bespelen, puzzels oplossen, kruiswoordraadsels…

READ  Ingenieurs ontwerpen een robot die zich als een vogel kan gedragen

Omgekeerd is aangetoond dat alcoholgebruik, roken, slechte voeding, isolatie en gebrek aan lichaamsbeweging ervoor zorgen dat de ziekte sneller verergert.