Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Heeft Noord-Korea echt een nucleaire “drone” onder water gemaakt die een “stralingtsunami” kan veroorzaken?

Noord-Korea zei vrijdag dat het een nucleaire drone-aanval onder water heeft getest die een “stralingtsunami” kan veroorzaken. Deze tests zijn door experts in twijfel getrokken.

Er broeit een nieuwe nucleaire dreiging in Noord-Korea. Het Koreaanse Central News Agency van Noord-Korea beweert dat het een drone voor een nucleaire aanval onder water heeft getest die een “radioactieve tsunami” zou veroorzaken, vergelijkbaar met de Poseidon 2M39, een Russische torpedo met kernenergie die is uitgerust met een kernkop van meerdere megatons.

“De drone voor nucleaire aanvallen onder water kan worden ingezet op elke kust en haven of worden gesleept door een oppervlakteschip”, meldde KCNA.

Het doel van deze op afstand bestuurbare torpedo, waarvan wordt gezegd dat hij “Hail” is genoemd, is om “heimelijk de operationele wateren te infiltreren en een enorme radioactieve tsunami te veroorzaken”. […] Om vijandelijke marine-aanvalsgroepen en grote operationele havens te vernietigen.

Analisten hebben deze tests in twijfel getrokken. Professor Lev Eric Easley van de Ewha-universiteit in Seoul zei dat het idee dat Pyongyang “een drone met nucleaire capaciteit zou hebben, met scepsis moet worden onthaald”.

“De beweringen van Pyongyang over een nieuw wapensysteem zijn niet hetzelfde als een betrouwbaar bewijs van de mogelijkheden ervan”, voegde hij eraan toe.

In een post op Twitter sloot de Amerikaanse analist Ankit Panda niet uit dat de test een “poging tot hoax/psychologische operatie” was.

Kernenergie?

Na een recordjaar van wapentesten en toenemende nucleaire dreigingen vanuit Pyongyang in 2022, hebben Seoul en Washington de defensiesamenwerking geïntensiveerd en van 13 tot 23 maart 2023 hun grootste gezamenlijke militaire oefening in vijf jaar gehouden.

READ  Volodymyr Zelensky kondigde aan dat het Oekraïense leger bijna 6.000 vierkante kilometer op Russische troepen had heroverd

Noord-Korea beschouwt al deze oefeningen als repetities voor het binnenvallen van zijn grondgebied en heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het er “massaal” op zal reageren. Vrijdag beschreef het Koreaanse Central News Agency de gezamenlijke manoeuvres tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea, genaamd het “Schild van Vrijheid”, als een manoeuvre gericht op het “bezetten” van Noord-Korea.

Het bureau zei dat de oefening “Unmanned Underwater Nuclear Attack” in Pyongyang werd uitgevoerd “met als doel de vijand te waarschuwen voor een echte nucleaire crisis”. Kim Jong-un merkte ook op dat de nucleaire capaciteiten van Noord-Korea “in een sneller tempo toenemen”, aldus het persbureau KCNA.

De verklaring van vrijdag komt ongeveer een week nadat Pyongyang zijn krachtigste raket, de Hwasong-17, de tweede test van een intercontinentale ballistische raket (ICBM) in 2023 heeft getest.

De belangrijkste artikelen