Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Grote risico’s voor de mensheid’: Elon Musk en honderden experts roepen op tot het doorbreken van AI

‘Grote risico’s voor de mensheid’: Elon Musk en honderden experts roepen op tot het doorbreken van AI

Op woensdag 29 maart waarschuwden honderden wereldwijde experts, waaronder Elon Musk, voor de gevaren van een overmatige ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Potentiële bron van “grote gevaren voor de mensheid”, onderzoek naar kunstmatige intelligentie (AI) zou een pauze moeten nemen. Honderden wereldexperts, waaronder Elon Musk, ondertekenden op woensdag 29 maart een petitie met die strekking. Ze vragen om een ​​wapenstilstand voor zes maanden.

Volgens hun mening zal dit moratorium het mogelijk maken om te werken aan het creëren van beveiligingssystemen en met name de nieuwe specifieke regelgevende instanties. Deze experts bevelen aan om AI-systemen te monitoren, maar ook technieken te ontwikkelen om onderscheid te maken tussen het echte en het kunstmatige en instellingen die in staat zijn om te gaan met de “dramatische economische en politieke (in het bijzonder democratische) omwenteling die AI zal veroorzaken”.

Onder de ondertekenaars van de waarschuwing zijn Twitter-eigenaar en oprichter van SpaceX en Tesla, Elon Musk, evenals Yuval Noah Harari, historicus en auteur van Sapiens, A Brief History of Humankind. De tekst wordt ook ondersteund door Apple-medeoprichter Steve Wozniak, leden van Google’s DeepMind AI-lab, Emad Moustaikil, hoofd van Stability AI, Amerikaanse AI-experts en academici, en uitvoerende ingenieurs van Microsoft.

Hun standpunt is met name een reactie op de lancering van ChatGPT 4, een OpenAI-model, half maart. De vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft onlangs ook voor verwarring gezorgd met de massale plaatsing op sociale media van nepbeelden die zijn gegenereerd door software op basis van kunstmatige intelligentie. Sommige, gerelateerd aan actuele gebeurtenissen, hebben nepnieuws aangewakkerd.

READ  MBF Aluminium Foundry onder gedwongen liquidatie brengen

Onbeheersbare “digitale hersenen”.

De ondertekenaars van de petitie vrezen dat deze kunstmatige-intelligentiesystemen op een dag hun scheppers zullen overtreffen. Sam Altman, president van OpenAI, de maker van ChatGPT, gaf toe dat hij “een beetje bang” was voor zijn creatie als deze zou worden gebruikt voor “desinformatie of cyberaanvallen op grote schaal”. Half maart vertelde hij aan ABCNews dat “de samenleving tijd nodig heeft om zich aan te passen”.

De petitie die woensdag werd gepubliceerd, beschuldigde AI Labs ervan de afgelopen maanden “zichzelf te hebben opgesloten” in een oncontroleerbare race om krachtigere digitale hersenen te ontwikkelen en in te zetten, die niemand – zelfs hun makers niet – betrouwbaar kan begrijpen, voorspellen of controleren.

Vooruitlopend op de uitdagingen van overontwikkeling van deze technologieën, vragen experts: “Moeten we machines onze mediakanalen laten overspoelen met propaganda en leugens? Moeten we alle banen automatiseren, inclusief lonende banen? Moeten we niet-menselijke geesten ontwikkelen die een dag talrijker worden?” En slimmer, verouderder en ons vervangen?

Ervan overtuigd dat deze mogelijkheid een reëel risico met zich meebrengt om “de controle over onze beschaving te verliezen”, roepen de ondertekenaars op tot voorzichtigheid: “Deze beslissingen mogen niet worden gedelegeerd aan niet-gekozen technologische leiders.”