Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Groenewegen keert van verre terug na winst Tour de France: ‘Ik vroeg me af of ik mijn plek in het peloton nog kon hebben’

Wut van Aert zag zaterdag in Nyborg Fabio Jacobsen hem passeren op de draad. Vierentwintig uur later knipt een Nederlandse hardloper in Sonderborg zijn haar weer. Deze keer nam zijn beul de trekken aan van Dylan Groenwegen. De raceauto BikeExchange tuimelde tussen Campinoy en Jasper Philipsen op de derde plaats.

Nauwelijks over de finish, nam hij zijn hoofd in zijn handen en liet de tranen overvloedig over zijn wangen stromen. “Normaal gesproken ben ik niet de meest emotionele jongen, maar deze overwinning betekent veel voor mij. Het is een lange weg geweest. Ik kom van heel ver.”zal hij een paar minuten na zijn succesvolle, vijfde van zijn Grande Boucle-carrière zeggen.

De Groenewegen Trail is eigenlijk niets anders dan een lange, rustige rivier. Zeer indrukwekkend vanaf zijn professionele debuut, en soms als arrogant beschouwd als hij het niet meende door zijn rivalen, werd hij lange tijd gehaat in het peloton nadat hij Jacobsen verpletterde voor de horden tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen 2020. Deze beweging om de schouder van zijn tegenstander naar achteren te duwen. het volgende ? Het ongelukkige gezicht van Jacobsen moest worden gereconstrueerd en Groenevegen moest uitkijken voor een schorsing van negen maanden.

Dit alles zorgde ervoor dat hij twee jaar niet deelnam aan de Tour de France. Voordat we daar aankomen, dit keer in een nieuwe trui, het BikeExchange T-Shirt. “Aan het einde van vorig seizoen voelde ik de behoefte om het landschap te veranderen”vertelde het voormalig lid van Jumbo Visma in zijn columns tijdens zijn eerste wedstrijd van het jaar, de Saudi Tour. “Ik voelde diep dat ik een nieuwe uitdaging nodig had. Het Nederlands team heeft de afgelopen jaren zijn DNA wat veranderd om meer te focussen op etappekoersen en op zoek te gaan naar de gele trui in de grote ring.”

READ  Nice-OM match met Andy Delors gaat door!

Dus rekende de 29-jarige Amsterdammer af met de Australiërs op BikeExchange. Waar vindt hij de glimlach? Ondanks dat hij een acteur in deze situatie is, is hij diep getroffen door de ineenstorting van Jacobsen en geeft hij toe dat hij moest herstellen van een langdurige depressie. “Ik had momenten van twijfel. Niets ging goed en ik vroeg me af of ik nog mijn plek in het peloton zou kunnen hebben.

En ook ! Dit was zonder rekening te houden met de zware familieproblemen die zijn moreel het meest aantasten. “Ik wil de pagina omslaan en vooruit kijken”Vandaag bevestigt met overtuiging. Omdat ik het heel moeilijk had met de vroeggeboorte van mijn zoon, Mason. We hebben voor Giro veel heen en weer gereisd naar het ziekenhuis (202). Ik verloor ook mijn grootvader met wie ik een hechte band had.”

Deze zondag legde Groenewegen zijn hoofd op zijn plaats. “Ik was chagrijnig nadat ik de dag ervoor had gerend. Het ging niet goed met me.”

Ook hij moest genoegen nemen met een achtste plaats, een klassering die niet strookte met zijn intrinsieke waarde. “Ik draag deze overwinning op aan mijn vrouw en zoon. Ze pushen me om beter te worden.”

Als de ondernemer hem afgelopen winter graag ophaalt, is hij van plan anderen te verdienen. En hij lijkt oprecht blij met het succes van Jacobsen op zaterdag. “Het zou een bron van trots moeten zijn voor Nederland om hem en mij weer op zo’n hoog niveau te krijgen. Daar ben ik sowieso heel blij mee.”

READ  Paris Saint-Germain leidt vertrek niet af bij keuze Lionel Messi en Leandro Paredes

Hij ambieert al een nieuw duel. Regelmatig deze keer.