Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Groene verpakkingen in de Europese Unie door plastic containers voor eenmalig gebruik in restaurants te verbieden

Groene verpakkingen in de Europese Unie door plastic containers voor eenmalig gebruik in restaurants te verbieden

Vanaf 2030 moeten alle verpakkingen in de Europese Unie recyclebaar zijn.

gepubliceerd


Leestijd: 1 minuut

Een afvalbak voor het weggooien van plastic flessen, in Hyères (VAR), 10 juli 2023. (MAGALI COHEN / HANS LUCAS / AFP)

De Europese Unie heeft op maandag 4 maart afgesproken om haar verpakkingen milieuvriendelijker te maken, met een verbod op plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik in haar cafés en restaurants tegen 2030. Voor papieren en kartonnen verpakkingen geldt nog steeds een vergunning.

Na moeizame onderhandelingen zijn de leden van het Europees Parlement en de lidstaten het eens geworden over deze belangrijke tekst van de “Green Deal”, die tot doel heeft de totale hoeveelheid afval tegen 2030 met 5% te verminderen (vergeleken met 2018). verpakkingen in de EU, daarna 10% in 2035 en 15% in 2040.

Bovenal moeten alle verpakkingen in de EU vanaf 2030 recyclebaar zijn, en daadwerkelijk gerecycled worden. “Op de schaal” Tegen 2035 de ontwikkeling van de circulaire economie stimuleren, aldus een parlementair persbericht.

Definitieve bevestiging voordat de overeenkomst in werking treedt

Tegelijkertijd zijn ook andere plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik verboden: miniatuurshampooflesjes in hotels, kleine sauscontainers, beschermfolies rond koffers op luchthavens, plastic verpakkingen voor onbewerkte groenten en fruit, enz. Op dezelfde manier zullen plastic zakken te licht moeten zijn om te verdwijnen, op enkele uitzonderingen na.

Dit akkoord moet nu formeel worden bevestigd door de 27 landen en het Europees Parlement in de plenaire vergadering voordat het in werking kan treden.

Beperking van “eeuwige verontreinigende stoffen”

Aangezien recycling niet voldoende is, stelt de wetgeving bindende niveaus van hergebruik (herbruikbaarheid of hervulbaarheid) van verpakkingen vast voor verschillende sectoren (e-commerce, huishoudelijke apparaten, dranken, bier, enz.) tegen 2030. De wijnsector is vrijgesteld, net als ondernemingen.Klein.

READ  Wie is Caroline Ellison, een van de nieuwe personages in het FTX-schandaal?

Bovenal worden er vrijstellingen verleend voor landen die hun recyclingdoelstellingen met minimaal 5 procentpunten overschrijden en wordt er rekening mee gehouden. “Op koers om de doelstellingen voor afvalpreventie te bereiken”Dat blijkt uit een persbericht van de Raad van de Europese Unie.

Ten slotte verbiedt de wetgeving vanaf 2026 de doelbewuste toevoeging van alomtegenwoordige polyfluoralkylstoffen (PFAS, “forever pollutants”) in voedselverpakkingen, bijvoorbeeld in pizzadozen, ondanks waarschuwingen van wetenschappers over de effecten ervan.