Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gouverneur Roland Laskin: Iedereen is druk bezig om de eindejaarsbijeenkomst niet te missen – 12/08/2023 om 10:41

(Afbeelding: Adobe Stock -)

8 december 2023

Gedurende de laatste drie weken van het jaar zal al het marktcommentaar zich richten op de vraag of we al dan niet een eindejaarsrally zullen meemaken. Wij zijn van mening dat de rally al in volle gang is, nu de CAC 40 minder dan 1,5% onder zijn historische slothoogte van 21 april ligt en een stijging van meer dan 9,5% in onze referentie-index sinds het laagste slotpunt in oktober. Hoewel het niet kan worden uitgesloten dat de Franse aandelen vóór oudejaarsavond een nieuw recordniveau zullen bereiken, lijkt het duidelijk dat het grootste deel van de weg al is afgelegd. De stijging is niet uniform, maar concentreert zich vooral rond de beste waarden in de ratinggroei, die allemaal dicht bij hun absolute log liggen. Dit is het geval voor Hermès International, Vinci, Schneider, Air Liquide, L’Oréal en Essilor Luxottica. Veel andere industriële aandelen, zoals Airbus, Safran, Stellantis of Saint-Gobain, evenals Publicis in de reclamesector of AXA en BNP Paribas in de financiële sector, naderen ook hun hoogtepunt. Hetzelfde fenomeen van geconcentreerde stijgingen in een zeer beperkt aantal aandelen die bovenaan het indexmandje verschijnen, bestaat op Wall Street en in andere Europese financiële centra.

Beleggers zullen de komende dagen aandacht blijven besteden aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de inflatie in de ontwikkelde landen, maar de richting zou vooral moeten worden bepaald door de ontwikkelingen op de obligatiemarkt. De enorme daling van de 10-jaars rente, die tijdens de sessie daalde tot 4,1% in de VS en onder de drempel van 2,7% in Parijs, vormde een krachtige steun voor de markten. De mogelijkheden voor een lagere rente zijn nog niet volledig uitgeput, maar het valt moeilijk te hopen op een herhaling van de daling van de obligatierente met 100 basispunten in de komende weken.

READ  Uitbestedingsprijzen dalen, dienstverleners betalen en protesteren

Dankzij de arbitrageoperaties die we in november en de afgelopen week hebben uitgevoerd, hebben we een aanzienlijk deel van de stijging kunnen opvangen. Zoals blijkt uit de bovenstaande grafiek is onze offensieve portefeuille gedurende een aaneengesloten maand met ongeveer 7,22% gegroeid. Deze goede prestatie kan worden verklaard door de toename van het aantal arbitrage-operaties die erop gericht zijn de richting van de markten zo goed mogelijk te volgen. Deze week hebben we de laatste Sanofi-aandelen die we in bezit hadden verkocht vanwege het uitblijven van waardeherstel na de koersdaling van het aandeel eind oktober. De vrijgekomen middelen zijn gebruikt om de medio november ingenomen positie ten opzichte van Michelin te versterken. De mondiale bandenleider is er opnieuw in geslaagd zijn groei te verzekeren en zijn marges op zowel nieuwe als aftermarket-markten te behouden. Alle operaties die we de afgelopen weken hebben ondernomen, waren gericht op het versterken van het agressieve karakter van de portefeuille ten opzichte van achterblijvende aandelen waar operators nu naar op zoek zijn.

Een defensieve portefeuille zou tevreden moeten zijn met een bescheiden stijging van ongeveer 3,44%, ruim onder het marktgemiddelde. Aandelen in de luxe- en gezondheidszorgsector zijn de laatste tijd achtergebleven bij de grote Europese indices. Deze week hebben we onze aandelen in Sanofi verkocht om terug te keren naar BNP Paribas, dat zijn vermogen heeft versterkt om dividenden uit te keren aan aandeelhouders. Geen beweging deze week op ISR/PEA en World-keuzes. De eerste wist gedurende een voortschrijdende maand een winst van 6,24% te realiseren. Onze selectie van wereldwijd gediversifieerde ETF’s steeg met 4,77%. De prestatie werd beïnvloed door de sterke positie van de Lyxor PEA Nasdaq 100-index, die, na een scherpe stijging, gedurende ongeveer twee weken het onderwerp werd van winstnemingen op grote Amerikaanse “technologie”-aandelen.

READ  Verkeer is verstoord door baccalaureaat mondelinge examens

Onze strategie tegen het einde van het jaar : Beleggers willen het jaar op een hoge toon afsluiten. Als er geen slecht economisch nieuws is als gevolg van de stijgende prijzen en de arbeidsmarkt zich verzet tegen de huidige stap om de rente te verlagen, kunnen er de komende dagen nieuwe hoogtepunten worden bereikt. Wij zijn daarom van plan alle posities van de afgelopen weken te behouden, zonder grote wijzigingen in de portefeuillestructuur. De serieuze zaken zullen begin 2024 beginnen, zodra de marktdeelnemers zich realiseren dat de verwachtingen voor een verlaging van de belangrijkste rentetarieven van de centrale banken vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar waarschijnlijk te optimistisch zijn. Aan de andere kant is het zeker dat fundamentele vragen over de vertraging van de mondiale groei opnieuw op de voorgrond zullen treden. De eurozone is eind juni 2023 technisch gezien in een recessie terechtgekomen en deze situatie is sindsdien blijven voortduren. Op dit moment is dit slechts een lichte inkrimping van de bedrijvigheid (een daling die beperkt is tot 0,1% van het bbp tijdens het derde kwartaal), maar een eventuele verslechtering van de situatie kan uiteindelijk van invloed zijn op deze trend. Hetzelfde geldt voor de VS, waar de markten het verdwijnen van de werkgelegenheidsspanningen verwelkomden als een positief element dat de Federal Reserve er waarschijnlijk toe zou aanzetten de belangrijkste rentetarieven te verlagen. Maar we mogen de werkloosheidscijfers niet te scherp zien stijgen, wat zou kunnen leiden tot een plotselinge stopzetting van de gezinsconsumptie waarvan de meeste Amerikaanse groei afhankelijk is. Voorlopig is de stemming feestelijk: het enige onderwerp dat voor de operators interessant is, is of de EuroStoxx 50-index, die vrijdagochtend een absoluut hoogtepunt van 4.500 punten overschreed, de afstand tot 31 december zal kunnen halen.

READ  Livret A: We laten je zien waarom zijn tarief op 1 mei 2022 zal stijgen

Veel leesplezier en een prettig weekend allemaal,

Roland Laskin