Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gijzelingsovereenkomst: Hamas stelt eindelijk specifieke eisen

Gijzelingsovereenkomst: Hamas stelt eindelijk specifieke eisen

Het kabinet van de Israëlische premier schatte dat “Hamas zich blijft houden aan zijn standpunten met zijn abnormale eisen”, na het verkrijgen van de door Hamas voorgestelde overeenkomst, waar al weken op werd gewacht. De kwestie zal vrijdag worden voorgelegd aan de Militaire Raad van Ministers en aan de Politieke en Veiligheidsraad van Ministers. Hamas presenteerde donderdagavond zelfs zijn reactie op het voorgestelde staakt-het-vuren en de uitwisseling van Israëlische gijzelaars met Palestijnse gevangenen. De beweging zei in een verklaring dat zij aan de Egyptische en Qatarese bemiddelaars een alomvattend voorstel had voorgelegd, dat onder meer een staakt-het-vuren, de vrijlating van Palestijnse gevangenen, de levering van humanitaire hulp aan Gaza, de terugkeer van ontheemde Palestijnen naar hun huizen en de terugtrekking omvatte. van Israëlische strijdkrachten. Uit de Gazastrook.

Een voertuig van het Rode Kruis met Israëlische gijzelaars passeert de grensovergang van de Gazastrook naar Egypte in Rafah, zaterdag 25 november 2023.AFP Foto's/Fatima Shabir

Het voorstel van Hamas voorziet in principe in de vrijlating van Israëlische gijzelaars – vrouwen, kinderen, ouderen en zieken – in ruil voor de vrijlating van tussen de 700 en 1.000 Palestijnse gevangenen. Reuters Wie heeft het document gelezen? Bij deze vrijlating zijn naar verwachting honderd Palestijnse gevangenen betrokken die tot levenslang in Israëlische gevangenissen zijn veroordeeld. Hamas zei dat het zou instemmen met een datum voor een permanent staakt-het-vuren na de eerste uitwisseling van gijzelaars en gevangenen. Hamas zei in zijn voorstel dat er na de eerste stap overeenstemming zou worden bereikt over een definitieve datum voor de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. De terreurgroep zei dat alle gevangenen uit beide kampen in een tweede fase van het plan zullen worden vrijgelaten.

READ  Afval van een verwoeste kerncentrale, een druppel radioactief water in de oceaan?

Dat heeft een hoge Israëlische functionaris gemeld Axios Hij voegde eraan toe dat “de reactie van Hamas relatief positief was en voor het eerst het aantal gevangenen omvatte waarvan Hamas eist dat ze worden vrijgelaten” voor elke categorie gijzelaars die gepland zijn om te worden vrijgelaten tijdens de eerste fase van de overeenkomst. Hij voegde eraan toe dat het aantal door Hamas geëiste gevangenen nog steeds erg hoog is, maar “er is werk aan de winkel.”

IDF-woordvoerder
Israëlische soldaten in de GazastrookIDF-woordvoerder

Het Hostage Families Forum bracht een verklaring uit waarin het er bij de oorlogsregering op aandrong de deal niet uit te stellen. “Voor de eerste keer dat we erover kunnen nadenken om ze weer te omarmen, geef ons alstublieft dit recht”, luidde de verklaring.