Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gerechtelijke impasse over geheime documenten die in beslag zijn genomen uit het huis van Donald Trump

Gerechtelijke impasse over geheime documenten die in beslag zijn genomen uit het huis van Donald Trump

De reeks archieven die Donald Trump bewaarde nadat hij het Witte Huis verliet, is een kwestie van nationale veiligheid. In de editie van 7 september Washington Post Onder de documenten die op 8 augustus door de federale politie in beslag zijn genomen vanuit de woning in Mar-a-Lago, Florida, zou een notitie zijn die de militaire vermogens – inclusief nucleair – van een vreemd land beschrijft. Het dagblad vermeldt niet de naam van het land, noch de mate van mogelijke waardering. Dit is de enige informatie tot nu toe – zeer onvolledig – over de inhoud van de documenten, die onmiddellijk de weg opende voor eindeloze speculatie onder commentatoren.

Maar er zijn andere zekerheden in dit geval, overweldigend voor de voormalige president. Deze laatste heeft in zijn woning achttien maanden lang zeer gevoelige archieven bewaard, waarvan sommige het werk van de inlichtingendiensten gedetailleerd weergeven. Dit is zonder rechtvaardiging en zonder de strikte veiligheids- en conserveringseisen die normaal vereist zijn. Aantekeningen met bijvoorbeeld het teken “Beoordeeld / TS / SCI” Ze kunnen in principe enkel geraadpleegd worden in een daartoe bestemd federaal gebouw. In dit stadium is het onmogelijk om de veroorzaakte schade te beoordelen zonder te weten wie toegang heeft tot welke documenten en met welk doel.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Donald Trump in onderzoek wegens mogelijke schending van de spionagewet

Op 8 augustus kreeg de FBI bevestiging van de lichtheid van het opslaan van archieven, in wanorde, vaak vermengd met tijdschriften en foto’s. De politie vond 48 lege dossiers, die waren gemarkeerd “geheime informatie”. Sommige van de tijdens het zoeken gevonden documenten waren geclassificeerd “HCS”, Een categorie die zeer gevoelige menselijke bronnen omvat, waaronder mollen of agenten die vijandige omgevingen of vreemde systemen infiltreren. Onderzoekers kwamen aantekeningen tegen met beperkte toegang, legt hij uit Washington Postdat zelfs enkele van de topfunctionarissen van de huidige veiligheidsdiensten, in de regering-Biden, niet met hen mogen overleggen.

READ  Hoe werkt ETIAS, het geplande Europese reistoestemmingssysteem voor 2024?

In totaal ongeveer 300 documenten

In 2021 probeerde het Nationaal Archief de ontbrekende bestanden opnieuw op te bouwen, maar het liep tegen een muur aan aan de zijkant van Donald Trump. Het ministerie van Justitie heeft meermaals aan deze inspanningen deelgenomen. In januari waren 184 documenten verkregen van de voormalige president. In juni droegen zijn advocaten 38 anderen over. Maar de FBI, goed geïnformeerd dankzij een interne bron in het huis, vermoedde dat Donald Trump en diens adviseurs de omvang en de aard van het archief verzwegen. Vandaar de geweldige zoektocht in Mar-a-Lago op 8 augustus, waarbij nog eens honderd documenten werden ontdekt.

Je hebt nog 53,44% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.