Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gemaskerde tv-presentatoren in solidariteit met omroepen

Gemaskerde tv-presentatoren in solidariteit met omroepen

Eerder deze maand vaardigde de opperste leider van de Taliban een bevel uit dat vrouwen verplichtte zichzelf in het openbaar volledig te bedekken, inclusief het gezicht, idealiter met een boerka.

Seconden voordat de uitzending begint, draagt ​​de Afghaanse presentator Nizar Nabil een zwart masker, in een symbolisch gebaar om te protesteren tegen het besluit van de Taliban om te forceren. Omroepen om hun gezicht op tv te bedekken.

We nemen een standpunt in om onze vrouwelijke collega’s te steunenNizar Nabil, die werkt voor TOLOnews, de belangrijkste particuliere nieuwszender in Afghanistan, vertelde AFP. “Tijdens live nieuwsuitzendingen of politieke programma’s dragen we maskers als vorm van protestHij voegde eraan toe na de presentatie van een overtuigend journaal.

Sinds hun terugkeer aan de macht vorig jaar hebben de Taliban een reeks beperkingen opgelegd aan het maatschappelijk middenveld, waarvan vele erop gericht waren vrouwen te onderwerpen aan hun fundamentalistische opvatting van de islam. Eerder deze maand vaardigde de opperste leider van de Taliban, Hebatullah Akhundzada, een bevel uit dat vrouwen verplichtte zichzelf in het openbaar volledig te bedekken, inclusief het gezicht, idealiter met een boerka, een volledige gezichtsbedekking met een gaas van stof op ooghoogte. Voorheen was een haarmuts voldoende. Het Afghaanse Ministerie van Bevordering van Deugd en Preventie van Ondeugd heeft vrouwelijke tv-presentatoren bevolen om uiterlijk zaterdag hieraan te voldoen.

“druk op de media”

Vrouwelijke journalisten kozen er aanvankelijk voor om dit bevel niet op te volgen en verschenen live zonder hun gezicht te verbergen. Voor de ommekeer: zondagse presentatoren droegen een volledige niqab, waarbij alleen hun ogen en voorhoofden zichtbaar waren, om kranten te laten zien op TOLOnews, Ariana TV, Shemshad TV en 1TV-kanalen.

READ  De ontdekking van 160 prehistorische vogeleieren in Argentinië

Uit solidariteit met hun zussen en uit protest tegen de bevelen van de Taliban, besloten TOLOnews en 1TV-presentatoren om live te gaan met zwarte maskers. Zo bieden ze soms gezamenlijke programma’s aan met medevrouwen. “Met deze restricties willen de Taliban de media onder druk zetten (…). Ze willen dat de media werken volgens hun plannenhad spijt van Nizar Nabil, droeg een stropdas en droeg een jas en een spijkerbroek.

In de kantoren van 1TV, een andere grote particuliere zender, dragen omroepen en netwerkmedewerkers maskers, terwijl vrouwen een volledige gezichtssluier dragen, waardoor alleen hun ogen en voorhoofd zichtbaar zijn. “We zijn het eens met onze presentatoren die wel een islamitische hoofddoek willen dragen, maar geen masker willen dragen, omdat het moeilijk is om een ​​programma van drie of vier uur als dit vast te houden.De hoofdredacteur van het kanaal, Idris Farooqi, vertelde AFP.

Beperkingen op bieders?

We hopen dat de Taliban haar besluit terug zal draaien en deze beperkingen zal opheffenAchter hem staat een journalist die een journaal aflevert. Tijdens de pauzes veegt ze een zweetdruppel van haar gezicht. Taliban-functionarissen lijken niet op weg om het decreet in te trekken.

Als het dwingen van een presentator om een ​​stropdas te dragen acceptabel is, waarom is het dan een slechte zaak om een ​​hijab te dwingen?Plaatsvervangend regeringswoordvoerder Enamollah Semanghani schatte deze week op Twitter. “Als een stropdas onderdeel kan zijn van een uniform (op tv), waarom dan niet ook een hoofddoek?“, voegde hij eraan toe. Volgens 1TV-presentator, Mohib Al Yousifi, is het slechts een kwestie van tijd voordat de autoriteiten beperkingen opleggen aan herenkleding.”Veel mannelijke omroepen zijn nu bang dat er beperkingen zullen zijn op hoe ze zich kledenDe journalist, die een pak en een zwart masker draagt. Op de staatstelevisie, waar geen vrouw de krant presenteert, dragen mannelijke omroepen nu shalwar kameez – een traditionele Afghaanse tuniek – en tulband.

READ  COVID-Omicron: waarom de XD- en XE-varianten vergelijken met mazelen, 's werelds meest besmettelijke ziekte?

zie ook – ‘We blijven vechten’: in Afghanistan moesten tv-presentatoren hun gezicht bedekken