Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gaza is een kustplaats om de belegering te verlichten

Kinderen zwerven in een ezelkar op weg naar het noordelijke strand van Beit Lahia. Een populair strand dat bekend staat als een van de minst vervuilde stranden in Gaza. Mannen baden daar in bed, onder de enorme witte schoorstenen van de Israëlische elektriciteitscentrale in Ashkelon. Kinderen graven en gooien handenvol zand om zich heen. De kinderen van Israël deden hetzelfde in de laatste dagen, Aan de andere kant van het niemandszeegebied, dat niet toegankelijk is voor vissers.

De zee is schoon in Gaza. Dat zeggen de autoriteiten. Zwemmers doen alsof ze het geloven. Afvalwaterzuiveringsinstallaties spugen schoner water uit. De eer voor dit zeldzame succes gaat naar internationale donoren die werken aan de renovatie van deze infrastructuur. Het is een belangrijke gebeurtenis op deze smalle kuststrook die al vijftien jaar systematisch wordt verwoest door de Israëlische blokkade. Gaza zet zijn dodelijke oorlogen en escalaties voort. Ook begin augustus kwamen tijdens drie dagen van Israëlische bombardementen op de Islamitische Jihad – die met raketten reageerden – 49 Palestijnen om het leven. In de zak is entertainment een kwestie van overleven.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Gaza, een ongemakkelijk staakt-het-vuren en aanhoudende politieke patstelling

Waji El Shafei, 57, droogt op onder een paraplu. Het is de tweede keer deze zomer dat hij met zijn gezin naar het strand gaat. Ze haastten zich daar kort na het bombardement. “Na opsluiting, angst, moesten we eruit, om onze geest tot rust te brengen”De gemeentemedewerker legt uit. Ze brachten iets mee voor een picknick, thee, koffie en betaalden alleen voor de locatie aan het zandstrand – 20 shekels (6 euro). “We zijn niet van plan om te vertrekken!”Hij lacht, wijzend naar drie van zijn dochters die in de verte drijven, hun grote jurken trekken zwarte cirkels in het water.

READ  Een nieuwe golf van meer dan 600 immigranten arriveert uit Algerije

Khadija, 26, is al drie jaar niet op het strand geweest. Ten eerste omdat Hamas de toegang tot de zee tijdens de blokkade vanwege COVID-19 heeft afgesloten. Dan het gebrek aan geld. Deze dag kost 10 shekels (3 euro). Haar gezicht is bleek en ze wacht op zonsondergang om te douchen, gekleed en gesluierd. Hij zal zich naar huis moeten haasten om de laatste van zijn vijf kinderen naar bed te brengen. ’s Nachts lopen de stranden pas na 23.00 uur vol.

Drie nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallaties

Water is hete melasse die niet afkoelt. Maar wat doe je tijdens een stroomstoring? Dit werkt, in deze hete zomer, in stappen van zes tot acht uur. “De hemel is hier”zegt Khadija. Thuis voel ik me alsof ik in de gevangenis zit. Ik heb niets anders te doen dan bidden en voor de kinderen zorgen. Als ik rust nodig heb, sluit ik mezelf op in de badkamer. De zee, ik praat met haar, zij is mijn vriendin. »

Je hebt nog 69,21% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.