Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Franse Rush op Livret A

Geplaatst op vrijdag 21 oktober 2022 om 19:00 uur

September was qua deposito’s een recordmaand voor Livret A, en het heeft hem goed geholpen zijn rente in augustus te verhogen tot 2%.

Het staat voor veiligheid in turbulente tijden als gevolg van gezondheids- en energiecrises. Livret A boek zet zijn momentum voort met een recordmaand in september, een vertraging in vergelijking met augustus, volgens cijfers die op vrijdag 21 oktober zijn gepubliceerd door Caisse des dépôts (CDC).

De netto-instroom, dat wil zeggen het verschil tussen stortingen en opnames van spaarders, bedroeg ongeveer 2,7 miljard euro, Meer dan tien keer zoveel als in september 2021. Als dit het historische niveau voor september is, is het niettemin een vertraging na 4,49 miljard in de voorgaande maand, ook historisch, voor augustus. Juli was ook historisch, dus dit is de derde maand op rij dat de Livret A-spaarrekening een recordinstroom voor de periode heeft geboekt.

Ter vergelijking: de netto-inzameling van Livret A in september 2021 bedroeg € 240 miljoen.

Nog steeds een negatief rendement door inflatie

Het handboek voor duurzame en solidaire ontwikkeling (LDDS) van zijn kant bereikte in september 2022 € 470 miljoen, tegen een netto negatieve instroom van € 260 miljoen in september 2021, met opnames die de deposito’s overtroffen. Samen brachten de twee brochures in september meer dan 3,1 miljard euro op en sinds het begin van het jaar 30,60 miljard euro.

Als de verhoging van het Livret A- en LDDS-tarief tot 2% vanaf 1 augustus tegenover 1% eerder de Fransen ertoe heeft aangezet hun spaargeld daar te storten, is het belangrijk op te merken dat Het rendement blijft negatief wanneer rekening wordt gehouden met inflatie. De laatste was 5,6% Meer dan een jaar in september volgens INSEE.

READ  lonen, gemiddelde stijgingen van 3,7%, een versnelling die in 20 jaar niet gezien is

Livret A, dat gezamenlijk wordt beheerd door de Caisse des dépôts en de banknetwerken, wordt voornamelijk gebruikt om sociale huisvesting te financieren, terwijl het LDDS voor de sociale en solidaire economie is en voor energiebesparing in huisvesting.
Het verschuldigde bedrag van de twee grootboeken overschreed ook de symbolische limiet van 500 miljard euro, zijnde 500,3 miljard euro met uiterste nauwkeurigheid (+5,9% binnen een jaar).