Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Frankrijk bekijkt El Dorado vanaf de bodem van de zee

Onderzoek – Het is beter om op een dag de zeeën te verkennen om hun rijkdommen te exploiteren. Het staatshoofd heeft dit doel gesteld als onderdeel van zijn investeringsplan Frankrijk 2030. Het verzamelen van strategische mineralen in diepe wateren zal naar verwachting een complexe aangelegenheid zijn.

Liggen er schatten op ons te wachten onder de zee? Daar is Emmanuel Macron van overtuigd. Ontdekken “Diepe zeeën, buitengewone hefboom om levende wezens te begrijpen, toegang tot zeldzame mineralen, innovatie», een van de tien doelen van het Frankrijk 2030-plan dat op 12 oktober werd gepresenteerd.

Frankrijk is de op één na grootste zeemacht ter wereld en een van de 22 landen die een internationaal contract hebben voor het boren op de zeebodem. Dit universum wekt eetlust op. Sommige diepten, vaak 3 tot 6 kilometer onder het oceaanoppervlak, zijn gevuld met polymetallische knobbeltjes, beton ter grootte van een vuist of een kanonskogel die op de zeebodem is geplaatst. Deze knobbeltjes, zeer aanwezig in de Stille Oceaan, bevinden zich in de enorme Clarion-Clipperton Zone die zich uitstrekt over 4,5 miljoen km.2 Tussen Hawaï en Mexico is het rijk aan kobalt, koper, mangaan en zelfs nikkel.

Er zijn ook hydrothermale bronnen of kobaltrijke korsten in de diepzee.

Dit artikel is alleen voor abonnees. Je hebt nog 83% om te ontdekken.

De grenzen van de wetenschap verleggen is ook vrijheid.

Lees je artikel verder voor € 1 in de eerste maand

Al geabonneerd?
Log in

READ  Covid-19 in Frankrijk: 94 nieuwe sterfgevallen en 2.000 patiënten op de intensive care