Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Fitch zegt dat Gazprom en andere Russische bedrijven waarschijnlijk in gebreke blijven

Voor ratingbureau Fitch is het “waarschijnlijk” dat 28 Russische bedrijven die gelinkt zijn aan natuurlijke hulpbronnen niet aan hun financiële verplichtingen zullen voldoen vanwege het conflict met Oekraïne.

Ratingbureau Fitch verlaagde zaterdag de rating van 28 Russische natuurlijke hulpbronnengroepen en schat dat “de een of andere wanbetaling waarschijnlijk is”.

Fitch heeft gasgigant Gazprom, oliemaatschappij Lukoil, Rusal miners, Polyus, Evraz en 23 andere grondstofbedrijven gedegradeerd van B naar “meestal CC”, wat betekent dat het “waarschijnlijk” is dat deze bedrijven hun financiële verplichtingen niet nakomen.

Ratings van Gazprom en Lukoil werden deze week ook verlaagd door Moody’s, een ander ratingbureau, tot een niveau dat wijst op een extreem hoog risico op wanbetaling.

Voor het ratingbureau zou de toestemming van de Russische regering om schulden die zijn aangegaan met landen die op de lijst van ‘vijandelijke’ landen staan ​​in roebels terug te betalen, afbreuk doen aan het vermogen van deze bedrijven om hun schuldeisers op tijd te betalen.

Op deze lijst staan ​​onder meer de landen van de Europese Unie, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Monaco, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Zwitserland en Japan.

Russische economie verzwakt door sancties

Deze maatregel maakt deel uit van een reeks maatregelen die de Russische regering en de centrale bank van het land hebben genomen om te proberen de val van de nationale munteenheid, de roebel, te beperken, die sinds 1 januari de helft van zijn waarde heeft verloren als gevolg van de sancties die het land heeft opgelegd aan Moskou. . Het Westen na de Russische inval in Oekraïne.

“Voortdurende aanscherping van sancties, waaronder beperkingen op handel en energie-invoer, vergroot de kans op een politieke reactie van Rusland, verzwakt zijn economie verder en ondermijnt het ondernemingsklimaat voor zijn bedrijven”, voegt Fitch toe.

READ  De president van de TikTok-app heeft ontslag genomen om meer te "dagdromen"

Dinsdag kondigden de Verenigde Staten een verbod aan op de invoer van Russische olie en gas, zoals het Verenigd Koninkrijk Olie.

Begin maart plaatsten drie grote ratingbureaus de langetermijnschuldbeoordeling van Rusland in de categorie van landen die waarschijnlijk niet in staat zullen zijn om zijn schulden terug te betalen als gevolg van de achterstand van sancties. Fitch verlaagde vervolgens zijn rating verder en verklaarde dat het risico van een soevereine wanbetaling volgens hem “dreigend” was.

Hoe lager de kredietwaardigheid, hoe minder vertrouwen de kredietverstrekkers van het land hebben en hoe minder geld tegen redelijke rentetarieven kan worden geleend.