Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Fed-voorzitter belooft ‘inflatie te stoppen van controle’ – 11/01/2022 om 16.30 uur

De Amerikaanse president Joe Biden en de voorzitter van de Federal Reserve (Federal Reserve) Jerome Powell, 22 november 2021 (AFP/Jim Watson)

De Amerikaanse president Joe Biden en de voorzitter van de Federal Reserve (Federal Reserve) Jerome Powell, 22 november 2021 (AFP/Jim Watson)

De president van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, beloofde dinsdag voor de Senaat alles te doen wat in zijn macht ligt tijdens zijn tweede termijn om “te voorkomen dat zijn wortels voet aan de grond krijgen” in de Verenigde Staten.

President Joe Biden maakte op 22 november bekend dat hij hem had herbenoemd voor een tweede termijn van vier jaar, maar hij heeft nog geen bevestiging van de Senaat ontvangen.

Powell wordt gecrediteerd voor het nemen van de snelle en ingrijpende maatregelen die nodig zijn om de economie overeind te houden tijdens de historische recessie veroorzaakt door de Covid-19-pandemie, zodat zijn bewering niet in gevaar komt.

Maar de groeiende frustratie van Amerikanen over stijgende prijzen zal het Congres er waarschijnlijk toe aanzetten om de voorzitter van de Federal Reserve (Fed) – een Republikein die is benoemd door voormalig president Donald Trump – te ondervragen over hoe de Fed van plan is te doen om de inflatie in de hand te houden.

“We zullen onze instrumenten gebruiken om de economie en een sterke arbeidsmarkt te ondersteunen en om te voorkomen dat inflatie wortel schiet”, zei hij in een eerder opgestelde brief die maandag werd vrijgegeven, zonder verdere details.

Rafael Bostic, voorzitter van de Federal Reserve van Atlanta, bevestigde in een interview met de Wall Street Journal dat hij openstaat voor een verhoging van de korte rente door de Fed zodra deze in maart bijeenkomt. Hij voegde eraan toe dat “elke bijeenkomst de capaciteit heeft voor politieke actie.”

READ  Pyrenees Orientales: Geen trein in station Perpignan van 10 tot 14 november 2021

De consumentenprijzen in de VS stegen in november in een tempo dat in bijna 40 jaar niet is voorgekomen, tot 6,8% vorige maand vergeleken met november 2020.

De cijfers van december worden woensdag bekendgemaakt.

Jerome Powell zal zijn steun betuigen aan de armste gezinnen die hard zijn getroffen door deze prijsstijging die basisproducten zoals voedsel, huisvesting en transport treft.

“We zijn zeer vastbesloten om onze wettelijke doelstellingen van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit te bereiken”, zal hij aankondigen.

Maar voor “Jay” Powell is de weg vooruit gevaarlijk omdat zijn belangrijkste instrument het verhogen van de belangrijkste rentetarieven is.

Als de Fed het echter te snel verhoogt, kan de economie verzwakken en zelfs in een recessie verzinken, wat de hoop op het bereiken van het doel van ‘maximale werkgelegenheid’ de bodem inslaat.

Maar te langzaam handelen om prijsstijgingen in bedwang te houden, kan leiden tot hogere inflatie.

Elk van deze twee scenario’s zou een nachtmerrie zijn voor de Democraten onder president Joe Biden in een tussentijds verkiezingsjaar. Een renteverhoging heeft in ieder geval niet direct effect.

Jerome Powell moet ook worden ondervraagd door senator Elizabeth Warren over de beursactiviteit van Fed-functionarissen.

Een reeks onthullingen over belangrijke deals die door een aantal van hen werden uitgevoerd, waaronder Jerome Powell, hoewel legaal maar tijdens de economische crisis in verband met Covid-19, schokte de publieke opinie in de herfst.

Dit resulteerde in het ontslag van de regionale hoofden van de Boston Fed, Eric Rosengren, en de presidenten van Dallas, Robert Kaplan, en er werden nieuwe interne regels vastgesteld.

READ  Elon Musk: Na de auto en de ruimte is hij hier om de mensachtige robot te verslaan

De vice-president van de stichting, Richard Clarida, kondigde maandag ook zijn voornemen aan om af te treden voordat zijn termijn eind januari afloopt.

De heer Clarida heeft geen specifieke uitleg gegeven voor dit vertrek, dat gepland staat voor 14 januari.

Senator Elizabeth Warren, D-Mass., vroeg de Federal Reserve in een maandag verzonden brief om meer informatie over deze aandelentransacties vrij te geven.

Dt / dho / LyS