Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Extreemrechtse leider Geert Wilders slaagde er niet in een meerderheidsregering te vormen

Extreemrechtse leider Geert Wilders slaagde er niet in een meerderheidsregering te vormen

De onderhandelingen over het vormen van een coalitie in Nederland kregen dinsdag een grote tegenslag met het verrassende vertrek van de centristische partij New Social Deal (NSC). Probleem: Geschil over publieke middelen. Het was een zware klap voor de extreemrechtse leider Geert Wilders, die probeert een meerderheidsregering te vormen.

Gepost door:

4 minuten

De hoop van extreemrechtse leider Geert Wilders op het vormen van een meerderheidsregering in Nederland viel dinsdag (6 februari) in duigen nadat een belangrijke partij in coalitiegesprekken zich abrupt terugtrok vanwege een geschil over de overheidsfinanciën.

Het Nieuwe Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt heeft deze onderhandelingsronde “afgewerkt” verklaard, waardoor het voor Geert Wilders, die de verkiezingen heeft gewonnen, onmogelijk wordt om een ​​regeringsmeerderheid te vormen.

In een brief aan haar leden zegt de NSC 'constructief' te zijn in de onderhandelingen, maar lijkt de mogelijkheid van een meerderheidsregering met Geert Wilders uit te sluiten. “Dit zou constructieve steun kunnen zijn voor een minderheidsregering”, aldus de partij.

Een zeer gefragmenteerd systeem

Geert Wilders won de parlementsverkiezingen in november met een anti-islamitisch, klimaatsceptisch en islamofoob manifest dat schokgolven veroorzaakte in Nederland en daarbuiten. Maar anders dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië neemt de leider van de winnende partij niet automatisch de regering van het land over. In het zeer gefragmenteerde Nederlandse politieke systeem, waar geen enkele partij sterk genoeg is om alleen te regeren, markeert het verlaten van het referendum doorgaans het begin van maandenlange onderhandelingen.

Geert Wilders heeft gesprekken geopend met drie andere partijen, maar zonder de NSC en haar 20 van de 150 zetels in het parlement heeft hij geen kans een meerderheidsregering te vormen.

READ  In Nederland worden mobiele telefoons en connected horloges verboden in de klaslokalen

Peeter Omtzigt heeft al laten weten dat hij het niet eens is met delen van de verklaring van Geert Wilders, de anti-islamitische elementen ervan, maar ook met plannen als ‘Nexit’ of het vertrek van Nederland uit de EU.

“Ongelooflijk teleurstellend”, schreef Geert Wilders op X, voorheen Twitter. “Nederland wil deze regering, en tot op de dag van vandaag gooit Peter Omdjicht stukken weg toen we in onderhandeling waren. Ik begrijp er niets van”, voegde hij eraan toe.

“Een beetje een verrassing”

Ronald Plasterk, de voormalige minister die nu belast is met het toezicht op de gesprekken, zal later op maandag verslag uitbrengen aan de Tweede Kamer over de voortgang van de gesprekken. Hij zei dat hij “een beetje verrast” was door het plotselinge besluit, aldus het Nederlandse persbureau ANP, dat hij naar eigen zeggen te weten kwam via een eenvoudig bericht op zijn telefoon. Zijn kantoor mailde dinsdagavond verslaggevers met de mededeling dat de vier partijen woensdag weer rond de tafel zullen zitten – dus dat is misschien niet het geval.

Nu de deadline voor de publicatie van het langverwachte rapport van Ronald Plasterk maandag nadert, zien de voortekenen er al niet goed uit. “We hebben een serieus probleem”, waarschuwde Geert Wilders bij X, nadat een potentiële coalitiepartner met zijn stem in de Senaat de controversiële immigratiewetgeving had aangenomen. Geert Wilders omschreef Dilan Yesilkos, leider van de liberale centrumrechtse VVD-partij, als ‘verbitterd’ nadat hij hem in een toespraak tot doelwit leek te hebben gemaakt.

Hoewel een bezuiniging van 17 miljard euro noodzakelijk lijkt, heeft Geert Wilders geen grote bezuinigingen op de belastingverlagingen en de uitgaven beloofd, wat Peter Omdzigt, die bekend staat als voorzichtig op begrotingsgebied, boos maakt.

READ  Premier Mark Rutte kondigde zijn aftreden aan

“Loze beloftes”

“Onder geen enkele omstandigheid wil de NSC beloften doen aan de Nederlanders, wetende dat het loze beloften zijn die tijdens de ambtsperiode van de volgende minister niet kunnen worden waargemaakt”, aldus de partij in haar brief.

Dilan Yeilgöz en Caroline van der Plas, het laatste lid van het onderhandelingskwartet, uitten hun verbazing over het plotselinge besluit van de boerengezinde BBB-partij. “Ik ben zeer verrast. We hebben vandaag constructieve gesprekken gehad”, zei Dilan Yesilkos tegen X.

Nederland doet er lang over om te onderhandelen over de vorming van een regering – de laatste duurde 271 dagen – en Mark Rutte blijft premier totdat er een mogelijk akkoord is bereikt. Als de gesprekken mislukken, aarzelt Geert Wilders niet om over nieuwe verkiezingen te praten. Recente peilingen hebben de PVV 50 van de 150 zetels opgeleverd, wat een enorme overwinning is vergeleken met de 37 zetels vandaag.

Met AFP