Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Europese Unie: op 1 januari wordt Kroatië het twintigste land dat de euro invoert en toetreedt tot het Schengengebied

Europese Unie: op 1 januari wordt Kroatië het twintigste land dat de euro invoert en toetreedt tot het Schengengebied

Kroatië trad zondag toe tot het Schengengebied en werd het 20e lid van de eurozone, bijna tien jaar na de toetreding tot de Europese Unie.

Bij de grenspost Bregana met buurland Slovenië verwijderde de politie midden in de nacht borden en zette de barricade op voordat ze een spandoek plaatste met de tekst “Vrije doorgang”, wat het einde van de grenscontroles symboliseert.

“Als er historische momenten zijn, speciale momenten die ons eer zouden moeten brengen en waar we getuige zijn van de realisatie van de strategische doelen van een land, dan is het op deze dag”, zei premier Andrej Plenkovic tijdens een grensceremonie later op zondag. . Hij werd vergezeld door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, die “een dag om te vieren” prees.

“De kleinste lidstaat van de Europese Unie”

“Vandaag sluit Kroatië zich aan bij het Schengengebied en de eurozone, wat twee enorme prestaties zijn voor de kleinste lidstaat van de Europese Unie”, zei ze.

Vervolgens bezochten Andrej Plenkovic en Ursula von der Leyen Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, waar ze koffie kochten met de euro, die de kuna, de Kroatische munteenheid, verving.

Nadat een ober zijn koffie naar een buitentafel had gebracht, betaalde de premier met een eurobiljet, terwijl de voorzitter van de Europese Commissie, die naast hem zat, applaudisseerde.

Kroatië trad in 2013 toe tot de Europese Unie.

Het werd het zevenentwintigste land dat toetrad tot het Schengengebied en het twintigste dat de euro invoerde.

READ  Rookdekens boven Sydney, voorafgaand aan het intense brandseizoen

Minister van Financiën Marko Primorac sprak vorige maand over de voordelen van het gebruik van de euro voor parlementsleden als een manier om de economie te versterken, het investeringsklimaat te verbeteren en Kroatië weerbaarder te maken voor externe schokken.