Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Er werd een voorlopig akkoord bereikt om het schuldplafond te verhogen

Er werd een voorlopig akkoord bereikt om het schuldplafond te verhogen

Op het laatste moment werd uiteindelijk een middenweg gevonden. De Amerikaanse president Joe Biden en de leider van het Republikeinse Huis, Kevin McCarthy, bereikten op zaterdag 27 mei een principeakkoord over de netelige kwestie van schulden. Een cruciale stap om wanbetaling door ’s werelds leidende economische macht te voorkomen.

Dit compromis, aangekondigd door de heer McCarthy, moet dringend door het Congres worden goedgekeurd. Anders kunnen de Verenigde Staten vanaf 5 juni in gebreke blijven, dat wil zeggen, niet in staat zijn om aan hun financiële verplichtingen te voldoen, of het nu gaat om salarissen, pensioenen of betalingen aan hun schuldeisers.

Over de inhoud van het akkoord werden geen details gegeven, maar de Republikeinse leider schatte in een korte toespraak dat de gevonden begrotingsafwikkeling “Zeer waardig voor het Amerikaanse volk”. Kevin McCarthy verwelkomde zojuist de “historische bezuinigingen” van de overheidsuitgaven die in de overeenkomst waren vastgelegd en die de belangrijkste eis van de Republikeinen was.

Hij gaf vooral aan zondag een nieuw interview te hebben met Joe Biden en dat hij van plan is woensdag in de Tweede Kamer een stemming over het akkoord te organiseren, met een Republikeinse meerderheid. Dan komt de Senaat met een democratische meerderheid.

Een “blanco cheque” weigeren

Deze overeenkomst vermijdt a standaard [de paiement] rampzaligJoe Biden reageerde zaterdag in een persbericht. “Deze overeenkomst is een compromis, wat betekent dat niet iedereen alles krijgt wat hij wil.”zei de president ter bevestiging van de tekst Verlaag de uitgaven terwijl u essentiële openbare programma’s beschermt..

De Verenigde Staten worden regelmatig geconfronteerd met wettelijke beperkingen: het Congres moet formeel het schuldenplafond, de maximale schuldenlast van het land, verhogen. Door middel van deze routinematige wetgevingsprocedure hebben de Republikeinen, met een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden sinds januari, het gebruikt als een instrument voor politieke druk.

READ  Saoedi-Arabië zal kernwapens krijgen als Iran dat eerst doet
Lees ook: De Verenigde Staten dreigen in gebreke te blijven: vijf vragen over het ‘schuldenplafond’

Weiger te doen alsof “blanco cheque” Voor de Democratische president hebben ze elke verhoging van dat plafond, dat momenteel is vastgesteld op $ 31.400 miljard (€ 29.260 miljard), afhankelijk gesteld van bezuinigingen. Hij vertrouwde Kevin McCarthy, die zich voordoet als een fervent pleitbezorger van budgettaire striktheid, de verantwoordelijkheid toe om met de Amerikaanse president te onderhandelen.

Joe Biden, een kandidaat voor herverkiezing, weigert al lang om aan de onderhandelingstafel te komen en beschuldigt de oppositie ervan een revolutie teweeg te brengen in de Amerikaanse economie. “gegijzelde” dergelijke verlagingen te eisen. Na verschillende ontmoetingen in het Witte Huis tussen de twee mannen, voerden het team van de president en de Republikeinse spreker eindelijk eindeloze onderhandelingssessies – waar heel Washington uitvoerig commentaar op gaf.

Beperkte parlementaire kalender

Het aanvankelijke akkoord dat zaterdagavond werd bereikt, geeft een beetje lucht aan de Amerikaanse markten, die deze verlamming met sombere vooruitzichten beginnen te zien. Dat had ratingbureau Fitch donderdag gezegd “Op proef” AAA-rating voor de Verenigde Staten, zeggende dat het uitblijven van een akkoord “Het zou een negatief teken zijn in termen van oordeel.”.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Verenigde Staten: Fitch zet de Amerikaanse schuld op negatief, een paar dagen na een mogelijke wanbetaling

De wereldeconomie, al in de greep van een “extreme onzekerheid”het kan hem zijn ” Het is aan het gebeuren “ Van deze gespannen onderhandelingen had ook de algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, Kristalina Georgieva, kritiek.

READ  Ter ere van Martin Luther King vergat het ministerie van Nationaal Onderwijs de basisprincipes

wereld toepassing

Goedemorgen wereld

Vind elke ochtend onze selectie van 20 artikelen die u niet mag missen

Download de app

Dat compromis moet nu echter worden bekrachtigd door de Senaat, die de Democraten nipt controleren, en het Huis van Afgevaardigden, waarin de conservatieven een wankele meerderheid hebben. De parlementaire kalender is krap: veel gekozen functionarissen zijn teruggekeerd naar de vier hoeken van de Verenigde Staten voor een meerdaagse vakantie, ter gelegenheid van het lange weekend van Memorial Day. Ze kregen de opdracht klaar te staan ​​​​om snel naar Washington terug te keren.

Bovendien dreigden enkele progressieven binnen de Democratische Partij, evenals de gekozen vertegenwoordigers van de Republikeinse Partij, een tekst die te veel concessies zou doen aan het andere kamp niet te ratificeren of uit te stellen, of deze zo veel mogelijk uit te stellen. Huis Republikeinse verkozen Bob Good schatte zaterdag dat gezien wat hij weet over de schikking, “Geen enkele gekozen functionaris die beweert uit het conservatieve kamp te komen, kan een bevestigende stem rechtvaardigen.”.

Lees ook: Verenigde Staten: het beëindigen van het psychodrama van het staatsschuldplafond

De wereld met Agence France-Presse