Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amazon, Shein … Deze EU-douanehervorming die het risico met zich meebrengt dat de prijzen van uw pakketten stijgen

Amazon, Shein … Deze EU-douanehervorming die het risico met zich meebrengt dat de prijzen van uw pakketten stijgen

De ambitieuze douanehervorming die vorige week door de Europese Commissie werd aangekondigd, is bedoeld om de drempel te schrappen die goederen die de EU binnenkomen vrijstelt van douanerechten als ze minder dan € 150 waard zijn.

De Europese Unie bereidt zich voor op haar grote tariefexplosie. Vorige week onthulde de Commissie haar voorstellen om “de meest ambitieuze en alomvattende hervorming van de EU-douane-unie sinds de oprichting ervan in 1968” door te voeren.

Onder de aangekondigde maatregelen: de oprichting van één enkel portaal dat alle douanegegevens verzamelt om de autoriteiten in staat te stellen “een overzicht te krijgen van toeleveringsketens en productieprocessen voor goederen die de EU binnenkomen”. Met dit nieuwe systeem kunnen bedrijven ook procedures vereenvoudigen en vereenvoudigen.

Einddrempel 150 euro

Door het op te lossen wil de Europese Commissie ook afrekenen met oplichters die zich op online verkoopplatforms (Amazon, Wish, AliExpress, Shein, etc.) bevinden en zich buiten de EU bevinden. Om dit te doen, is het voornemens de drempel te schrappen die goederen die de EU binnenkomen vrijstelt van douanerechten als hun waarde minder dan 150 euro bedraagt. Het doel is om verladers niet langer toe te staan ​​pakketten die naar de EU worden geëxporteerd te onderwaarderen om douanerechten te ontwijken. Een veel voorkomende praktijk vandaag:

“Tot 65% van deze pakketten die de EU binnenkomen, is momenteel ondergewaardeerd om invoerrechten te vermijden”, merkt de Commissie op, die elk jaar 1 miljard euro aan extra inkomsten verwacht. via deze procedure.

Dit zal echter niet voor morgen zijn, omdat de fix op zijn best niet vóór 2028 moet worden geïmplementeerd.

READ  Taiwan, het epicentrum van militaire spanningen tussen China en de Verenigde Staten

Betaal douanerechten bij aankoop

Als de hervorming van kracht wordt, zullen alle pakketten die in de EU worden ingevoerd, onderworpen zijn aan douanerechten. Platforms zullen dus nieuwe verplichtingen hebben, aangezien ze ervoor zullen moeten zorgen dat “douanerechten en belasting over de toegevoegde waarde bij aankoop worden betaald, zodat consumenten niet langer worden geconfronteerd met verborgen kosten of onverwachte administratieve procedures wanneer het pakket arriveert.”

Vandaag de dag worden rechten, als ze bestaan, vaak geclaimd op het moment van levering, wat de consument verbaast die het niet altijd verwacht. Door online platforms als “gecertificeerde importeurs” te beschouwen, wil de EU dat consumenten nu “de garantie hebben dat alle invoerrechten zijn betaald en dat hun aankopen veilig zijn en voldoen aan de EU-normen op het gebied van milieu, veiligheid en ethiek”.

Vereenvoudig de berekening van douanerechten

De veralgemening van douanerechten op alle producten die in de Europese Unie worden geïmporteerd, zal leiden tot een toename van de acties van rederijen. Daarom voorziet de douanehervorming in een vereenvoudiging van de berekening van douanerechten op “de meest voorkomende goederen van geringe waarde”. Zo zal het aantal tariefklassen afnemen van enkele duizenden nu naar slechts vier.

“Dit zal het veel gemakkelijker maken om douanerechten voor kleine pakketten te berekenen, wat platforms en douaneautoriteiten zal helpen om de miljarden aankopen die elk jaar via e-commerce de EU binnenkomen beter te beheren”, benadrukt de Commissie.

E-commerceplatforms zijn al enkele jaren in het vizier van Brussel. In 2021 schafte de Europese Unie al de vrijstelling van btw op de invoer van goederen met een waarde van maximaal 22 euro af. Dit komt door de vele misstanden die worden gepleegd door buiten de Europese Unie gevestigde bedrijven die de waarde van de verzonden goederen onderschatten. De afdracht van btw is nu dus regelmatig.

READ  Hij vervoert een stier op de passagiersstoel van zijn auto

De belangrijkste artikelen