Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Er is een ‘zwaartekrachtgat’ in de Indische Oceaan: hoe is het ontstaan?

Er is een ‘zwaartekrachtgat’ in de Indische Oceaan: hoe is het ontstaan?

De zwaartekracht is zwakker dan waar dan ook in een groot deel van de Indische Oceaan. Geologen hebben geprobeerd dit mysterie op te lossen door via simulaties terug in de tijd te gaan, maar het resultaat stemt niet iedereen overeen.

Op aarde zijn er verschillende plaatsen waar de zwaartekracht iets zwakker is dan waar dan ook. Ze worden “zwaartekracht wormgaten” genoemd. Maar in het hart van de Indische Oceaan is er een anomalie: het “zwaartekrachtgat” is groter dan de andere. In meer wetenschappelijke termen wordt deze bij geologen welbekende eigenaardigheid de Indische Oceaan Depressie Geode genoemd. Op 3 miljoen vierkante kilometer hangt de oceaanbodem daar, omdat de massa van de aarde zo laag is. De “hemelse” zwaartekracht: als die zwak is, is de massa nog zwakker.

De verklaring achter dit “zwaartekrachtgat” is niet duidelijk. Maar onderzoekers van het Indian Institute of Science draaiden de vraag om en vroegen zich af hoe het zou kunnen lijken. hun zaken zijn gepubliceerd In het voorjaar van 2023.

Het “zwaartekrachtgat” bevindt zich in de Indische Oceaan. // Bron: Geophysical Research Letters

Het bestaan ​​van gravitationele wormgaten is op zichzelf geen mysterie. ” De grond is eigenlijk klonterige aardappelen Geofysicus Atrey Ghosh, co-auteur van de studie legt uit, met CNN. ” Technisch gezien is het geen bol, maar wat we een ellipsoïde noemen, omdat als de planeet ronddraait, het centrale deel naar buiten uitpuilt. Maar het “gat” in de Indische Oceaan is bijzonder breed en groeit.

Om het mysterie op te lossen, ging het onderzoeksteam – met de computer – 140 miljoen jaar terug in de tijd. ” We hebben informatie en enig vertrouwen over hoe de aarde er toen uitzag legt Atreye Ghosh uit.Vanaf dit startpunt in het verleden voerden ze 19 simulaties uit, waarmee ze 19 mogelijke evoluties van platentektoniek, magma- of mantelgedrag volgden.

READ  Uit een studie blijkt dat bergbossen steeds sneller verdwijnen

Magmabewegingen verklaren zwaartekrachtperforatie

Zes simulaties resulteerden in een zwaartekrachtgat in de Indische Oceaan. Het gemeenschappelijke punt: de aanwezigheid van kolommen. In de geologie verwijst deze term naar magmabewegingen, d.w.z. de opkomst of verplaatsing van oververhitte rotsen, afkomstig van de mantel. Hoe hoger de magmadichtheid in het gebied, hoe groter de depressie. En geen paniek, geen somberheid.

In het begin, 140 miljoen jaar geleden, was India niet waar het nu is en lag er een oceaan tussen de Indiase plaat en Azië. Dan ” India begon naar het noorden te trekken en zo verdween de oceaan en sloot de kloof met Azië Atrey Ghosh legt uit.De beweging van magma tijdens dit proces, ongeveer 20 miljoen jaar geleden, zou materiaal met een lage dichtheid naar het oppervlak hebben gecondenseerd, waardoor een zwaartekrachtgat ontstond.Toen naderden magmapluimen geleidelijk het Indiase schiereiland, strekten zich uit tot in de regio en intensiveerden de depressiegeoïde.

Opgemerkt moet worden dat deze resultaten niet unaniem zijn in de wetenschappelijke gemeenschap, wat tot controverse heeft geleid onder geologen. sommigen van hen zeiden nieuwe wereld Er is nog geen bewijs dat deze magma-pluimen daadwerkelijk in het gebied hebben bestaan. Een andere geoloog vertelde CNN dat de simulaties geen grote vulkaanuitbarsting konden reproduceren die 65 miljoen jaar geleden plaatsvond, waardoor de Deccan Traps in India ontstonden. Dit roept twijfels op over de betrouwbaarheid van het resultaat. De oorsprong van dit “zwaartekrachtgat” zal dus controverse blijven veroorzaken onder wetenschappers.


Alles weten over de mobiliteit van de toekomst, van elektrische auto’s tot pedalen? Schrijf je nu in voor de Watt Else nieuwsbrief!

READ  Uit het onderzoek bleek dat mensen op zoek zijn naar vrienden die je naar hen ruikt