Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Enquête Frankrijk 2. Heeft TotalEnergies zijn ecologische voetafdruk verminderd? Greenpeace zet vraagtekens bij de cijfers van de Franse groep

Dit is een wettelijke verplichting waaraan TotalEnerges niet kan ontsnappen. Elk jaar publiceert het bedrijf zijn CO2-voetafdruk en cijfers over de uitstoot van broeikasgassen op wereldschaal. Voor 2019, de laatste vóór de effecten van Covid-19, bedroeg de toevoeging van zijn uitstoot volgens de groep 455 miljoen ton koolstofdioxide.

Deze carbon footprint is drie tot vier keer lager dan die van zijn concurrenten, met een vergelijkbare omzet. Zo meldde Exxon Mobil in hetzelfde jaar 1,7 miljard ton koolstofdioxide uit te stoten. Van zijn kant kondigde BP 1,4 miljard ton aan.

‘De kloof is enorm’

Deze discrepantie wekte de interesse van Greenpeace, die de rekeningen voor een jaar opnieuw corrigeerde. Volgens de ngo Total Energies heeft het in 2019 al meer dan 1,6 miljard ton koolstofdioxide uitgestoten.”We vertrouwden op de productie- en economische activiteitscijfers van TotalEnergieszegt François Chartier, een van de auteurs van het Greenpeace-rapport. Alles is gedetailleerd: hoeveel olie wordt er gewonnen? Hoeveel beurten? En we kwamen tot 1,6 miljard. De kloof is enorm.

“L’Œil du 20 heures” diende de Greenpeace-studie in bij TotalEnergies. En de groep betwist een verklaring.”Analyseer ze volledig. “De personages van Greenpeace zijn fictief. (…) Ze tellen dezelfde uitstoot meerdere keren en vragen zich af hoe we onze CO2-uitstoot berekenen”zegt TotalEnergies.

Volgens verschillende experts die we hebben geraadpleegd, kan het verschil tussen de nummers van de oliegroep en de nummers van Greenpeace worden gekoppeld aan de zogenaamde indirecte CO2-uitstoot, bijvoorbeeld van onze auto’s die rijden op brandstoffen die worden geproduceerd door TotalEnergies. Het bedrijf zal deze emissies slechts gedeeltelijk erkennen. Een duidelijke onduidelijkheid, aldus César Dugast. “We zijn noodzakelijkerwijs verplicht om aan te geven welke transparante en gedeelde gegevens onbetwistbaar verantwoord zijn”Zegt de ingenieur van Carbone4, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in strategieën voor koolstofreductie.

READ  In Nice demonstreerden milieuactivisten zaterdag voor IKEA

Total Energies van haar kant zorgt ervoor dat het zo duidelijk mogelijk is bij het berekenen van zijn CO2-voetafdruk. De groep zegt te verwijzen naar internationale normen die al bijna 25 jaar gelden.

Onder onze bronnen (niet-limitatieve lijst):

totale energie

“Total Energy’s Carbon Footprint: Account Not Found”, een rapport van de NGO Greenpeace. november 2022

TotalEnergies kondigt CO2-voetafdruk aan

Door British Petroleum gerapporteerde CO2-voetafdrukken

CO2-voetafdrukken worden gerapporteerd door Exxon Mobil

Adviesbureau voor koolstofarme strategie, Carbon4