Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Eliud Kipchoge wint de marathon van de Olympische Spelen in Tokio

Eliud Kipchoge heeft zondag in Sapporo de marathonrace van de Olympische Spelen van Tokyo gewonnen. De Keniaan won de macht over zijn belangrijkste rivalen en liet hem tien kilometer van de finish vallen voordat hij onvermoeibaar het gat vergrootte naar de 42.195 kilometer. Vooral de beroemdste marathonloper was degene die het verschil maakte tussen de 30′ en 35′, die hij op 14’28’ voltooide.

De Nederlander Abdi Nagyi (+1’20”) en de Belg Bashir Abdi (+1’22”) completeerden het podium, nadat ze de laatste race van drie races hadden gewonnen tegen een andere Keniaan, Lawrence Chirono, terwijl Nagyi zijn Belgische buurman toejuichte.

De derde man die verdubbelt

Als de laatste tijd van Kipchoge (2 h 08:38 ”) verder van zijn Olympisch record (2 h 06:32 ”) ligt dan zijn wereldrecord (2 h 08:39”) of als zijn tijd minder dan 2 h is ( hr 59’40”)’, niet goedgekeurd), gaat de Keniaan wat verder de geschiedenis in.

Door de marathon van Tokio te winnen nadat hij in 2016 al in Rio had gewonnen, werd hij de derde man die zijn Olympische titel op het evenement behield, na de Ethiopische Abebe Bikila (1960 en 1964) en de Oost-Duitse Waldemar Serpinski (1976 en 1980).

Integendeel, Nicholas Navarro wist een mooie comeback te maken. Halverwege race 47 kwam de Fransman als 12e over de streep (+4’12”) en het laatste lid van de Franse delegatie, Hassan Shahdi, eindigde als 45e (+10’02”).

De race, die om 7 uur ‘s ochtends in Japan werd verreden om te hoge temperaturen te vermijden, testte de lichamen. Vanaf de eerste kilometers raakte de Ethiopische Shura Kitata, een van de favorieten van het evenement, geblesseerd aan de achterkant van zijn linkerdij en moest hij zich overgeven. Een paar minuten later werd de Braziliaan Daniel do Nascimento ziek en zakte hij twee keer langs de kant van de weg in elkaar. Uiteindelijk gaven bijna 30 atleten zich over voor de finish.

READ  Met bijna 50 graden Celsius zijn "absolute records" van temperaturen verbrijzeld