Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een zonnestorm trof de aarde, waardoor draadloze stroomstoringen in verschillende landen werden veroorzaakt

Deze storm, veroorzaakt door een zonnevlek genaamd AR 3141, is de oorsprong van de zonne-ejectie die op maandag 7 november gevolgen had op onze goede oude aarde.

zonnestorm Gemiddeld maar met zeer reële gevolgen. Geclassificeerd als M5, de letter M die verwijst naar de categorie van zonnevlammen van gemiddelde intensiteit, het fenomeen dat zich de afgelopen dagen heeft voorgedaan en waarvan de “impact” op maandagochtend 7 november op aarde plaatsvond, volgens de website die gespecialiseerd is in deze activiteit. Zonne spaceweather.comveroorzaakte enige schade op het zuidelijk halfrond.

Om 00:11 UTC op 7 november (19:11 ET) werd een (matige) R2-radiodimming waargenomen, veroorzaakt door de M5-uitbarsting vanuit zonnevlekgebied 3141.

– NOAA Ruimteweer (NWSSWPC) 7 november 2022

Zoals vermeld door onze collega’s van onafhankelijk, veroorzaakte deze storm een ​​grote radiostoring in de Stille Zuidzee, die bepaalde delen van Australië maar ook heel Nieuw-Zeeland trof. Een andere volgende “impact”-site kan de komende uren op aarde zijn, aangezien “NOAA-voorspellers (Noot van de redactie: Space Weather Prediction Center) het risico op de huidige klasse M-zonnevlammen met 25% hebben verhoogd”, details spaceweather.com.

Sommige stormen kunnen ernstige gevolgen hebben

Voor de goede orde: uitbarstingen van klasse A, B en C van deze zonnestormen hebben betrekking op gebeurtenissen met een lage intensiteit, terwijl uitbarstingen van klasse X de meest intense uitbarstingen zijn. Zonnestormen komen regelmatig voor, maar stormen met gevolgen op aarde zijn zeldzaam.

Lees ook:
Ruimteweer: waarom zullen binnenkort meer en meer zonnestormen de aarde treffen?

De bekendste hiervan was in 1859, beter bekend als de Carrington Event (vernoemd naar de Engelse astronoom Richard Carrington die het destijds bestudeerde). Volgens de archieven van die tijd was die zomer zelfs in bepaalde equatoriale regio’s een zeer groot aantal zichtbare aurora’s te zien en werd de communicatie per elektrische telegraaf ernstig verstoord.

Sindsdien hebben wetenschappers 10 tot 100 krachtigere zonnestormen gedetecteerd, maar gelukkig hebben ze de aarde niet geraakt. Anders hebben ze ernstige gevolgen.

READ  Bij Science Po zijn de cursussen 'Sociology of Race' die aan studenten worden aangeboden controversieel