Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een ziekte die waarschijnlijk nooit zal worden uitgeroeid, en er komt er nog een aan

Een ziekte die waarschijnlijk nooit zal worden uitgeroeid, en er komt er nog een aan

Drie jaar geleden was het zover COVID-19 schudde de planeet. De Epidemie Het is nog niet voorbij en onderzoekers waarschuwen dat we moeten anticiperen op andere epidemieën en lessen moeten trekken uit de crisis die ze heeft veroorzaakt om ons er beter op voor te bereiden. Hij waarschuwde ons begin december dat “we nog niet aan het einde van de pandemie zijn”.Wereldgezondheidsorganisatie (Wie is de).

Als ten minste 90% van de wereldbevolking enige vorm van immuniteit heeft, “lacunes in surveillance, testen, sequencing en vaccinatie Doorgaan met het creëren van ideale omstandigheden voor de opkomst van een alarmerende nieuwe soort die aanzienlijke sterfte zou kunnen veroorzaken”, waarschuwde directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Van pandemie tot endemisch virus

De Wereldgezondheidsorganisatie is degene die het einde van de pandemie afkondigt. “Het is altijd een heel belangrijk moment, vaak controversieel”, merkte Philippe Sansonetti, een microbioloog, op tijdens een symposium op woensdag in het Pasteur Instituut, aangezien de organisatie misschien niet klaar was om “het einde” van de pandemie te verklaren.

Wat experts verwachten is een geleidelijke transformatie van de epidemie naar een virus endemisch, en blijven zich verspreiden en regelmatige heropflakkeringen van de ziekte veroorzaken. Dit is vandaag het geval met Mazelen of de griep seizoensgebonden.

Covid en zijn “slechte gevallen”

De SARS-epidemie (Severe Acute Respiratory Syndrome), die zich in 2003 over de wereld verspreidde en bijna 800 doden veroorzaakte, werd uitgeroeid door isolatie en isolatiemaatregelen. Agrarische quarantaine. Een virus, de pokken, werd in 1980 zelfs “uitgeroeid” verklaard dankzij haar vaccinatiecampagne.Wie is de. Maar dit scenario is nog steeds uiterst zeldzaam.

READ  Overstromingen: is er een verband tussen koude druppel- en hittekoepels?

“Om het virus uit te roeien, is het essentieel dat de ziekte klinisch zichtbaar is, dat er geen dierlijk reservoir is en dat er een zeer effectief vaccin is dat het leven beschermt. Covid-19 tikt alle verkeerde vakjes aan”, zegt Philippe Sansonetti. Covid-vectoren -19 is al asymptomatisch, wat de isolatiemaatregelen beïnvloedt. In tegenstelling tot pokken wordt het virus overgedragen op dieren en kan het tussen hen blijven circuleren en mensen opnieuw infecteren. Ten slotte bieden vaccins een goede bescherming tegen ernstige vormen van de ziekte, maar weinig tegen herinfectie , Boosterdoses zijn nog steeds nodig.

Mensen stimuleren de overdracht van virussen

Volgens Etienne Simon Laurier, directeur van de Evolutionaire Genomics-eenheid voor RNA-virussen aan het Pasteur Instituut, “laten we het virus vandaag te veel circuleren”: elke keer dat het een persoon infecteert, kunnen er mutaties verschijnen. Het is waarschijnlijk dat het dit veroorzaakt. evolueren naar min of meer ernstige vormen. Hij waarschuwde: “Zelfs als het voor ons allemaal gepast zou zijn om het te geloven, hebben we geen reden om aan te nemen dat het sympathieker zou worden.”

Bovendien kunnen andere respiratoire virussen verschijnen: sinds de opkomst van SARSEn Mers en Sars-Cov2, “vonden we een groot aantal coronavirussen in vleermuizen die waarschijnlijk zullen infecteren [l’humain] Arnaud Fontanet, een specialist in opkomende ziekten, merkte opRev Instituut. Ongeveer 60%/70% van de opkomende ziekten zijn van zoönotische oorsprong, dat wil zeggen, ze worden op natuurlijke wijze overgedragen van gewervelde dieren op mensen en vice versa. Door steeds meer delen van de wereld te bezetten, door te reizen, door hun interacties met dieren te intensiveren, dragen mensen bij aan de verstoring van ecosystemen en bevorderen ze de overdracht van virussen.

READ  ARKEA ULTIM CHALLENGE - BREST: METEO CONSULT BULLETIN VAN DE DAG

Verwachten in plaats van reageren

Voor Arnaud Fontanet “kan en moet er veel worden gedaan aan het begin van de epidemie” om zich erop voor te bereiden. En dus anno 2020 Denemarken Hij besloot veel eerder te boeken, waardoor hij er sneller uit kon komen, zei hij. Een ander essentieel punt: “het vermogen hebben om heel vroeg tests te ontwikkelen”, aan het begin van een epidemie, om patiënten heel snel te isoleren. “Helaas zijn we vandaag nog steeds in reactie, niet in anticipatie”, klaagt de onderzoeker.

Op internationaal niveau is het concept van “One Health”, dat in het begin van de jaren 2000 opkwam en een globale benadering van gezondheidskwesties bevordert met nauwe banden tussen de gezondheid van mens, dier en het milieu, een nieuw concept. Vorige week werd een ontwerp van wereldwijde overeenkomst over het beheersen van epidemieën besproken Genèvein de hoop de fouten te vermijden die de strijd tegen Covid-19 hebben gekenmerkt.