Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een voor dit weekend geplande aanval werd verijdeld en 'concreet' gericht tegen een concertzaal in Brussel

Een voor dit weekend geplande aanval werd verijdeld en 'concreet' gericht tegen een concertzaal in Brussel

Na de arrestatie van vier mensen dit weekend maakte het Belgische Federaal Parket op maandag 4 maart bekend dat zij “binnen enkele weken” een concertzaal in Brussel zullen aanvallen.

Een geplande jihadistische aanval, die afgelopen weekend door de Belgische politie werd verijdeld, was “concreet” gericht tegen een concertzaal in Brussel en zou “binnen een paar weken” het doelwit zijn, maakte het Belgische federale parket maandag (4 maart) bekend.

Vier mannen, onder wie drie minderjarigen, zijn zondag opgepakt tijdens een reeks huiszoekingen in België, op verdenking van minstens één geplande aanval.

Twee zaken bij de rechtbank

“Volgens de eerste elementen van het onderzoek lijkt het erop dat de zaal in Brussel specifiek en specifiek werd aangevallen en dat er binnen enkele weken actie zal worden ondernomen”, aldus de aanklager maandag.

Het Kwartet bevond zich in het vizier van de Federale Politie in de context van twee afzonderlijke rechtszaken, waarvan de overlap onlangs werd vastgesteld.

Een woordvoerder van het Federaal Parket legde zondag uit dat de verdachten, die tot de jihadistische beweging behoren, berichten uitwisselden die “verontrustend genoeg werden geacht om in te grijpen”.

Een bron dicht bij de zaak vertelde maandag aan AFP dat het plan om de concertzaal in Brussel aan te vallen, met name door drie minderjarigen was bedacht.

Dit is de Salle du Botanique, een van de beroemdste muziekscènes in de Belgische hoofdstad, aldus deze bron.

Het werd aan de rechter voorgelegd

Dezelfde bron voegde daaraan toe dat de drie minderjarige verdachten maandag zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermond (noord), die hen heeft aangeklaagd. Hun identiteit en de aanklachten tegen hen zijn nog niet vastgesteld.

READ  Aardbeving treft Milaan

Een rechter in Brussel heeft de hoofdverdachte aangeklaagd, die centraal stond in een tweede antiterrorismeonderzoek dat werd uitgevoerd onder het gezag van het Federaal Parket. Volgens de eerste elementen van het onderzoek is het twijfelachtig of hij een nieuwe aanval plant, en een van de drie minderjarigen maakt deel uit van zijn communicatienetwerk.

Deze hoofdverdachte werd volgens het federaal parket beschuldigd van “deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering” en “het voorbereiden van een aanslag”.

De Belgische autoriteiten zijn alert gebleven sinds de zelfmoordaanslagen die in maart 2016 in Brussel plaatsvonden (35 doden), uitgevoerd door de jihadistische cel die achter de aanslagen van 13 november 2015 in Frankrijk zat (130 doden, driekwart van hen in de Parijse conferentiezaal). Bataclan).

ISIS eiste de verantwoordelijkheid op voor deze golf van aanslagen in 2015-2016 en eiste afgelopen oktober ook de verantwoordelijkheid op voor een nieuwe aanslag in Brussel, waarbij twee Zweden met een automatisch geweer werden doodgeschoten door een Tunesische extremist.

Aan het einde van een achtervolging die twaalf uur duurde, werd laatstgenoemde door de politie in de Belgische hoofdstad opgemerkt en vermoord.

Meest gelezen