Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Een veelbelovende stap”: dankzij de James Webb-telescoop ontdekken onderzoekers een “superaarde” met omstandigheden die geschikt zijn voor leven

“Een veelbelovende stap”: dankzij de James Webb-telescoop ontdekken onderzoekers een “superaarde” met omstandigheden die geschikt zijn voor leven

Basis
Dankzij de James Webb-telescoop hebben wetenschappers onlangs een ‘superaarde’ ontdekt, een planeet die ongeveer twee keer zo groot is als onze aarde en die ook leven zou kunnen ondersteunen. Dit zou 124 lichtjaar van ons verwijderd zijn.

James Webb blijft ons verrassen. De ruimtetelescoop van bijna $ 10 miljard heeft onderzoekers in staat gesteld een nieuwe exoplaneet te ontdekken, een ‘superaarde’ groter dan onze geliefde blauwe planeet. Het heette “K2-18b”. Hij bevindt zich op ongeveer 124 lichtjaar van onze planeet, in het sterrenbeeld Leeuw, rond een zogenaamde ‘rode dwerg’, een ster die ongeveer half zo groot is als onze zon.

Lees ook:
Een gigantische sprong voor de astronomie! De James Webb-telescoop vangt voor het eerst het licht van een exoplaneet die zich in de buurt van de aarde bevindt

Volgens wetenschappers zal “K2-18b” een “superaarde” zijn, dat wil zeggen een planeet die zich niet alleen in de “bewoonbare zone” van zijn systeem bevindt, maar ook groter is dan onze aarde, ongeveer 2 en 5 jaar. 2 meter. Halve keer. A Het onderzoek is gebaseerd op gegevens verzameld door NASA De European Space Agency (ESA) – gepubliceerd op maandag 11 september – maakt bekend dat onderzoekers methaan- en koolstofdioxidemoleculen op het oppervlak hebben kunnen detecteren. De aanwezigheid van deze twee gassen suggereert daarom dat K2-18b een waterstofrijke atmosfeer en oppervlakteoceanen zou kunnen hebben: kortom de essentiële ingrediënten voor leven.

Oceaan op het oppervlak?

Dit type exoplaneet wordt een “Hessische planeet” of “Hessische planeet” genoemd. De term komt van het Engelse woord “hycean”, een afkorting tussen waterstof en oceaan. Dit is een heel nieuwe term en een zeer recent onderzoeksonderwerp voor onderzoekers. Deze jaren zijn Nikku Madhusudhan en andere apparatuur van de Universiteit van Cambridge op 11 exoplaneten zoals “hycéennes” en andere mots, “K2-18b” vergelijkbaar met de cel die de meest geschikte atmosfeer voor het leven aurait.

READ  Warzone Urzikstan: alle geheime cachelocaties

Lees ook:
Een nieuw molecuul ontdekt door de James Webb Telescoop: “Een uniek wetenschappelijk moment om de geboorte van planeten te begrijpen”

“De overvloed aan methaan en kooldioxide, evenals de schaarste aan ammoniak, ondersteunen de hypothese dat er zich een oceaan zou kunnen bevinden onder de waterstofrijke atmosfeer van K2-18b”, legden de onderzoekers uit in hun onderzoek. De analyse stopt daar niet! Naar verluidt werden dimethylsulfidemoleculen gedetecteerd op het oppervlak van K2-18b. De onderzoekers zeggen dat deze ontdekking nog “bevestigd” moet worden, maar dit type molecuul is een lichte zwavelverbinding die over het algemeen voorkomt in een breed scala aan voedingsproducten: het wordt over het algemeen geproduceerd door fytoplankton in mariene omgevingen.

“Onze plaats begrijpen”

Wat deze ontdekkingen nog verbazingwekkender maakt, is dat het zoeken naar en bestuderen van exoplaneten een heel precieze zaak is. Hiervoor zijn bijzonder krachtige hulpmiddelen nodig. Er zijn verschillende manieren: de eerste is door de variatie in de helderheid van een ster te analyseren om de hemellichamen in zijn baan te begrijpen. James Webb faciliteerde op zijn beurt deze manoeuvres: “Het observeren van de transit met Webb leverde een nauwkeurigheid op die vergelijkbaar is met acht waarnemingen” met de oude Hubble-telescoop, leggen de wetenschappers uit.

Lees ook:
James Webb Telescope: Olivier Bernier uit Toulouse vertelt over het buitengewone wetenschappelijke avontuur in het hart van de Orionnevel

“Ons uiteindelijke doel is om leven op een bewoonbare exoplaneet te identificeren, wat ons begrip van onze plaats in het universum zou veranderen”, besluit Madhusudan. “Onze bevindingen vormen een veelbelovende stap in de richting van een dieper begrip van de Hessische werelden in dit streven.”

READ  Hoe maak je een toegangssleutel aan om zonder wachtwoord in te loggen op je Google-account?