Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een sterke zonnestorm kan het internet enkele weken platleggen

5 minuten geen verbinding en je bent de weg kwijt? Dus stel je voor hoe je leven eruit zou zien als het wereldwijde internet enkele weken zou zijn afgesloten! Volgens de onderzoekers is dit het gevaar dat we lopen bij een grote zonnestorm. Een risico waarop we ons moeten voorbereiden.

U zult ook geïnteresseerd zijn


[EN VIDÉO] Ruimteweer kan slechter zijn in het noorden
Elke seconde wordt onze planeet gebombardeerd door geladen deeltjes van de zonnewind. Het magnetische veld van de aarde beschermt ons ertegen. Maar terwijl onderzoekers geloofden dat de energie die we op deze manier van onze zon ontvangen gelijkmatig verdeeld is tussen noord en zuid, vonden ze hier een asymmetrie. Elektromagnetische energie lijkt bij voorkeur naar het noordelijk halfrond te worden gericht. © ESA, Planetaire visies

Op ons land waait het constant a zonnewind Het bestaat uit geladen deeltjes. Meestal worden deze gelukkig geblokkeerd door magnetisch veld die onze planeet omringt. Maar soms wordt de zonnewind Storm. En hij kan erin glijden Atmosfeer Het gaat door de polen en bedreigt onze navigatiesystemen en onze elektriciteitsnetten. En zelfs onze eigen netwerken.

van Onderzoekers aan de Universiteit van Californië, Irvine (Verenigde Staten) beweren tegenwoordig dat de gevolgen van dergelijke zonnestorm Het kan erger zijn dan verwacht. een weerbericht Een ongunstig ruimtelijk patroon – een voldoende grote coronale massa-ejectie – kan leiden tot a Black Out van het netwerk internet. Een storing kan enkele weken duren. Tot enkele maanden.

Gelukkig zijn dergelijke zonnestormen zeldzaam. Tenminste, degenen die erin slaagden de grond te raken. In een nog niet peer-reviewed onderzoek schatten de onderzoekers dat de kans dat een van hen optreedt tussen de 1,6 en 12% per decennium ligt. In onze recente geschiedenis herinneren geleerden zich vooral een van hen, de beroemde Carrington-evenementDat gebeurde in 1859. Hij had de telegraafdraden in brand gestoken.

Laat je niet verrassen

Sindsdien vertrouwt onze samenleving op technologie en in het bijzonder opinternet, bleef toenemen. managers elektriciteitsnet Omvat risico’s die verband houden met zonnestormen. Maar er zijn maar weinig studies gedaan naar de mogelijke effecten van een dergelijke gebeurtenis op het World Wide Web. Hun oordeel: de infrastructuur is niet klaar.

READ  Covid-19: 11 maanden ziek, record langste infectie

Om de continenten met elkaar te verbinden, slingeren in feite lange kabels op de bodem van de zeeën. Het is uitgerust met repeatersom de signalen te versterken. Het is echter bijzonder gevoelig voor aardmagnetische stromen die worden veroorzaakt door geladen deeltjes die van de zon komen. Eén repeater is kapot en de hele kabelloop kan in twijfel worden getrokken. Gelukkig is het netwerk gebouwd om flexibel. Neem andere routes als het directe pad is afgesneden. Als er echter voldoende repeaters tegelijkertijd uitvallen, wordt gevreesd dat hele continenten van elkaar geïsoleerd raken. Met reparaties in het midden Onderzeeër Altijd gevoelig.

Onderzoekers schatten al dat een eendaagse internetstoring in de VS meer dan $ 7 miljard zou kosten. Dus stel je een stroomstoring voor die weken of maanden kan duren… Onderzoekers waarschuwen dat wanneer de volgende zonnestorm wordt gedetecteerd op de schaal van onze ster, we ongeveer 13 uur hebben om te reageren. Het zou beter zijn om je voor te bereiden voordat je de kabels in de bas raakt breedtegraden – omdat hogere breedtegraden meer blootgesteld zijn, met name de kabels die Europa en de Verenigde Staten verbinden, zich boven de 40° noorderbreedte bevinden – door lagere kabels beter te isoleren en bijvoorbeeld impacttests te ontwikkelen. Vooral omdat satellieten ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat verbindingen kunnen worden aangetast. Het goede nieuws is hetzelfde, zeggen de onderzoekers, lokale links zouden beter stand moeten houden. De glasvezelkabels In feite wordt het niet beïnvloed door geomagnetische stromen.

Geïnteresseerd in wat je net hebt gelezen?

READ  In Occitanie is de incidentie van niet-gevaccineerden 7 keer hoger dan die van gevaccineerden