Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een op de acht vogelsoorten wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd

Een op de acht vogelsoorten wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd

De situatie blijft verslechteren voor de vogelseen teken van een bredere levenscrisis: bijna de helft van de soorten in de wereld gaat achteruit en een op de acht wordt met uitsterven bedreigd, vooral onder druk van de landbouw.

In een historisch rapport dat woensdag werd vrijgegeven,niet-gouvernementele organisatie Internationale vogelleven Hij schetst een “zeer verontrustend” beeld van de toestand van vogels over de hele wereld.

Binnenkort uitsterven?

“Een op de acht vogelsoorten wordt met uitsterven bedreigd en de toestand van vogels wereldwijd blijft verslechteren omdat soorten dichter bij uitsterven zijn dan ooit tevoren”, schreef Birdlife.

De meeste soorten die nog niet bedreigd zijn, zijn in verval. Dus het aantal van 49% van de soorten (dwz 5.412) neemt af, 38% (4234) is stabiel en slechts 6% (659) neemt toe.

Deze cijfers laten een versnelling zien ten opzichte van het laatste rapport dat vier jaar geleden werd gepubliceerd. In 2018 bleek ongeveer 40% van de soort achteruit te gaan.

algemene verslechtering

Maar de gezondheid van de vogels is belangrijk omdat het ook een goede graadmeter is voor de toestand van de natuur in het algemeen, zeggen specialisten. “We hoeven alleen maar naar de vogels te kijken en een redelijk nauwkeurig beeld te krijgen van de algemene achteruitgang van organismen”, legt Cedric Marto uit.

Ook Frankrijk maakt zich zorgen, vooral in het buitenland, waar de soort met uitsterven wordt bedreigd. Dit is bijvoorbeeld het geval in Polynesië Er zijn nog maar vijf merelparen, Fatu Haifa, over.

De achteruitgang beperkt zich niet tot zeldzame en bedreigde soorten. De populatie van enkele veel voorkomende en wijdverspreide soorten neemt ook snel af.

READ  Om je gegevens te beschermen raadt de zorgverzekeraar je aan om je vaccinatiebewijs op te vouwen شهادة