Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een ongewoon klimaatfenomeen: het Brocken-spectrum

U zult ook geïnteresseerd zijn


[EN VIDÉO] Kizaku: Waarom hebben regenbogen de vorm van een boog?
Na de regen, en met een beetje geluk, is het mogelijk om regenbogen te zien. Ze onthullen meerdere kleuren en hebben een verbazingwekkende halfronde vorm, maar waar komen ze vandaan? Unisciel en Lille 1 geven ons een toelichting in deze aflevering van Kézako.

Dit optische fenomeen is altijd beschouwd als een goddelijke verschijning. Het is in alles te zien bergen En elke winter verschijnen er nieuwe video’s van ‘ghosts’: ze worden vaak gefilmd in de Alpen, maar ook in de Verenigde Staten, Japan of Duitsland. Het fenomeen dankt zijn naam aan een Duitse piek, de Brocken, het hoogste punt van het Harzgebergte, waar het elke winter te zien is. Toen hij het in deze bergen zag, gaf de natuuronderzoeker Johann Silberschlag het in 1780 deze naam met een bovennatuurlijk accent.

De kwestie van schaduwen, hoogte en waterdruppels

dit is Domeinwat de indruk kan wekken dat u tijdens r . wordt gevolgd door een vreemd personageWandelen in de bergenHet is eigenlijk jouw schaduw, of de schaduw van iemand naast je! Het is een schaduw op waterdruppels, die een nevel of wolk vormen: in dit geval fungeert de wolk of nevel aan het einde als een scherm. De schaduw zwelt meestal op, rekt uit en vervormt met zijn grote ledematen.

Over deze vreselijke projectie, het gebeurt dat: licht De de zon Ik brak. Dan wordt een lichtgevende cirkel gevormd die klein lijkt auranaar kleuren Van de regenboog genaamd glorie. Deze lichtcirkel is niet noodzakelijk altijd zichtbaar: deze glorie wordt gevormd door retrograde diffusie, d.w.z. identificatie In de tegenovergestelde richting van de straling van zonlicht door waterdruppels.

READ  Apenpokken: in Madrid sluiten sauna's waarvan wordt vermoed dat ze een bron van vervuiling zijn hun deuren

Dit fenomeen wordt waargenomen op hoogte, in de bergen of zelfs per vliegtuig. Om het te zien, is het noodzakelijk om een ​​nogal dichte mist of wolk voor je te hebben, evenals de zon in Rug. Bij een waarneming gezien vanuit een vliegtuig, zweefvliegtuig, ULM ofhelikopter, het is de schaduw van het apparaat dat in de wolken eronder wordt gegooid, de wolken moeten kleiner zijn dan het echte object. Het is dus noodzakelijk dat de lucht aan de ene kant helder is, dat er aan de andere kant een wolk is en dat er een object of een persoon in het midden is. De afmetingen van het spectrum zijn evenredig met de afstand tussen een object of persoon en een wolk of mist.

Spectrum van vliegtuigen boven Noorwegen in 2010. © Studio Grabo

Geest lijkt te leven

Als je binnen bent een beweging En de geest is je schaduw, die duidelijk met je meeloopt. Maar zelfs als hij niet in beweging is, kan men de indruk hebben dat deze schaduw beweegt, waardoor deze er “levend” uitziet. ogen voor de waarnemer. Deze beweging is zeer reëel en kan eenvoudig worden verklaard door het feit dat deze schaduw wordt geworpen op zwevende druppels die zelf bewegen (zij zijn degenen die de wolk vormen), vandaar dit spectrum dat lijkt te bewegen of in grootte verschilt.

Gebroken schattigst in de bergen op Madeira. © Bedoeïenen overlevende

Het spectrum van Brocken verschijnt niet alleen in bergen of in vliegtuigen, het kan soms ook voor koplampen van vliegtuigen verschijnen. de auto’s ! Het is voldoende om een ​​object of persoon van achteren te verlichten, met wolken eronder, om deze uitstraling te creëren.