Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een mengsel van citroensap en zuiveringszout: verbluffende effecten

Een mengsel van zuiveringszout en citroensap is een populair huismiddeltje geworden. Sommige mensen beweren dat zuiveringszout en citroensap de huid kunnen verbeteren, brandend maagzuur kunnen behandelen en tanden witter kunnen maken. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben de gezondheidsvoordelen van zuiveringszout en citroensap afzonderlijk bekeken, maar er is niet veel onderzoek om de gecombineerde effecten van deze twee ingrediënten te ondersteunen.

Dit artikel bespreekt enkele van de mogelijke voordelen van het consumeren van een mengsel van zuiveringszout en citroensap.

Een opmerking over pH

De baking soda-oplossing is alkalisch, terwijl citroensap zuur is. Het idee om baking soda en citroensap te combineren is geïnspireerd op de basisprincipes van zuurgraad en pH-schaal. Wetenschappers gebruiken een pH-schaal om de zuurgraad van een oplossing te meten. Een oplossing kan een pH tussen 0 en 14 hebben.

Hoe lager de pH, hoe hoger de zuurgraad van de oplossing, dus:

pH-waarden onder 7 duiden op een zure oplossing
Een pH hoger dan 7 duidt op een alkalische of basische oplossing.
Neutrale oplossingen, zoals zuiver water, hebben een pH van 7.
Zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genoemd, is een base. Dit betekent dat wanneer zuiveringszout wordt opgelost in water, het een alkalische oplossing vormt. Een 0,1 M oplossing van zuiveringszout heeft bijvoorbeeld een pH van ongeveer 8,3. Citroensap heeft citroenzuur en een pH van ongeveer 3. Het toevoegen van zuiveringszout aan citroensap zal de pH verhogen om een ​​meer neutrale oplossing te produceren.

huidverzorging

De huid heeft meestal een zwakke pH van ongeveer 5,7. Basen, zoals zuiveringszout, verhogen de pH van de huid. Hoge pH-waarden kunnen de beschermende barrièrefunctie van de huid verstoren, wat kan leiden tot uitdroging, verhoogde olieproductie en acne. Citroensap lijkt voor de hand liggende huidverzorgingstoepassingen te hebben, omdat het hoge concentraties vitamine C en citroenzuur bevat, die beide krachtige huidvoordelen bieden. Citroenzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) dat fabrikanten vaak gebruiken in chemische peelings. Huidcellen spoelen echter van nature wateroplosbare moleculen, zoals vitamine C, uit. Dit betekent dat er maar heel weinig vitamine C in de huid doordringt. Het hoge zuurgehalte van citroensap kan de pH-waarde van de huid verlagen. Een lage pH kan huidirritatie, hyperpigmentatie en gevoeligheid voor UV-stralen veroorzaken.

READ  Jaloezie verpest mijn leven

alternatieven

Het gebruik van een zelfgemaakt mengsel van zuiveringszout en citroensap kan schadelijk zijn voor de huid. Als alternatief kan men proberen neutrale reinigingsmiddelen of chemische peelings te gebruiken die alfahydroxyzuren bevatten, zoals glycolzuur.

neutralisatie van maagzuur

Citrusvruchten zijn een rijke bron van citroenzuur. Overtollig maagzuur kan ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals brandend maagzuur, braken en indigestie. Veel mensen met overmatig maagzuur nemen vrij verkrijgbare maagzuurremmers om hun symptomen te verlichten. Het samen consumeren van zuiveringszout en citroensap kan maagzuur neutraliseren op dezelfde manier als het nemen van maagzuurremmers. In een onderzoek uit 2017 werd gekeken naar de antacidumeffecten van verschillende voedingsmiddelen. De auteurs van deze studie creëerden kunstmatig maagzuur met een pH van 1,2. Hoewel citroensap op zichzelf bijna geen effect had, was natriumbicarbonaat in staat om kunstmatig maagzuur te neutraliseren.

Veel vrij verkrijgbare maagzuurremmers bevatten natriumbicarbonaat en citroenzuur. Citroenen en andere citrusvruchten zijn rijke bronnen van natuurlijk citroenzuur.
Wanneer iemand citroensap met zuiveringszout mengt, reageert het citroenzuur met het zuiveringszout om een ​​isolerende stof te produceren die natriumcitraat wordt genoemd. Een buffer is een zwak zuur of base die drastische veranderingen in de pH voorkomt. Hoewel citroensap maagzuren niet neutraliseert, kan het helpen de pH-waarde in de maag te stabiliseren.

alternatieven

Het gebruik van zuiveringszout en citroensap om overtollig maagzuur te bestrijden kan een goed huismiddeltje zijn, aangezien vrij verkrijgbare maagzuurremmers vergelijkbare ingrediënten bevatten. Het kan echter moeilijk zijn om de juiste verhoudingen van zuiveringszout en citroensap te mengen.

Hier zijn andere huismiddeltjes om overtollig maagzuur te verminderen:

READ  Waarom slapen levende wezens?

Vermijd of verminder zure voedingsmiddelen en dranken
Verminder cafeïneconsumptie
Alcoholgebruik verminderen
Eet kleinere maaltijden
drink meer water
Krijg genoeg slaap.
Mensen met zure reflux of ernstige of aanhoudende brandend maagzuur moeten een arts of gastro-enteroloog raadplegen.

Tanden bleken

Veel mondverzorgingsproducten bevatten zuiveringszout vanwege de antibacteriële eigenschappen en het vermogen om tandplak te verwijderen zonder het tandglazuur aan te tasten. Zuiveringszout kan ook helpen bij het verwijderen van oppervlakkige tandvlekken, waardoor het een effectief en betaalbaar alternatief is voor het traditionele bleken van tanden. Er zijn echter weinig aanwijzingen dat het toevoegen van citroensap aan zuiveringszout de voordelen van zuiveringszout op de tanden versterkt.

Een rapport uit 2017 waarin 21 onderzoeken werden beoordeeld, concludeerde dat tandpasta met zuiveringszout tandvlekken effectief en veilig verwijdert. Het rapport bevatte echter geen onderzoeken met betrekking tot citroensap. Het is ook belangrijk op te merken dat citroensap hoge concentraties citroenzuur, ascorbinezuur of vitamine C bevat. Zure verbindingen kunnen het glazuur aantasten en tot tandbederf leiden. Een mengsel van zuiveringszout en citroensap zou echter moeten resulteren in een meer neutrale pH-oplossing.

Overzicht

Mengsels van zuiveringszout en citroensap zijn veelvoorkomende gezondheidstips. Mensen gebruiken het voor zaken als huidverzorging, het bleken van tanden en de behandeling van brandend maagzuur en indigestie. Het wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van deze mengsels is momenteel echter beperkt, wat het moeilijk maakt om harde conclusies te trekken. Zowel zuiveringszout als citroensap hebben veel gezondheidsvoordelen. Het combineren van deze twee ingrediënten zonder een specifieke dosering of gebruiksaanwijzing kan echter leiden tot ongewenste bijwerkingen.