Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een financieel analist maakt zich grote zorgen over het VK

Een financieel analist maakt zich grote zorgen over het VK

“Het Britse pond is in gevaar”. George Saravelos, analist bij Deutsche Bank, maakte vrijdag geen geheim van zijn bezorgdheid over de Britse munt. Niet voor niets is de Britse valuta in 10 dagen met meer dan 7% gedaald, een beweging van een schaal die uiterst zeldzaam is op de valutamarkt. Vrijdag zakte het onder de symbolische drempel van $ 1,10 en daalde voor het eerst sinds 1985 naar $ 1,0863, niet ver van het absolute record dat dat jaar werd behaald, namelijk $ 1,0520. Dit komt omdat begrotingsaankondigingen in Londen door investeerders als zorgwekkend worden gezien over de gezondheid van de overheidsfinanciën, terwijl het land volgens de Bank of England in een recessie verkeert. Sinds het begin van het jaar heeft het pond bijna 20% van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar.

De goudprijs stijgt

De daling was in zijn ogen nog zorgwekkender omdat de leenrente voor Britse schulden toenam. Dit is “zeer zeldzaam in een ontwikkelde economie”, zei hij. Op vrijdag, enkele ogenblikken nadat de regering van Liz Truss een kostbaar economisch stimuleringspakket aankondigde (meer dan £ 100 miljard), was de rente op tienjarige leningen in het VK al gedaald tot boven 3,8%, een niveau dat sinds 2011 niet meer is gezien. De koers van Britse staatsobligaties steeg tijdens de sessie tot 3,84%. Begin september was het rendement slechts 2,8% en 2021 eindigde met minder dan 1%.

VK: Liz Truss trekt zware artillerie om koopkracht te behouden

Schulden op een ‘onhoudbaar pad’

Een hausse die de twijfel weerspiegelt over het vermogen van Londen om deze maatregelen te financieren. De combinatie van enorme belastingverlagingen en hulp, die het VK zal dwingen om nog eens 72 miljard pond van de markten te lenen, doet de vrees voor de ergste overheidsfinanciën toenemen. Volgens het Institute for Budget Studies (IFS) dreigt het plan van Truss de schulden op een “onhoudbaar pad” te brengen. Het vooruitzicht kan beleggers afschrikken.

“Dit is zeer schadelijk voor de reputatie van het VK als fiscaal verantwoordelijk land”, zegt Andrew Sentins, een voormalig lid van de Bank of England.

Hetzelfde verhaal voor George Saravelos van Deursche Bank: “We zijn bezorgd dat het vertrouwen van investeerders in het VK snel achteruitgaat”.

READ  Carrefour stopt met de verkoop van de extreemrechtse krant "Rivaroll"

Op weg naar pariteit tussen het pond en de dollar?

De voormalige Amerikaanse minister van Financiën Larry Summers ging daar niet met de achterkant van een lepel heen. “Tussen de Brexit en de vertraging van de Bank of England bij het verhogen van de rentetarieven en nu het fiscale beleid, geloof ik dat het VK de geschiedenis zal ingaan als een van de slechtste macro-deals voor een groot land in lange tijd”, verklaarde hij. Volgens hem kan het pond pariteit bereiken met de dollar.

De situatie is zodanig dat valutahandelaren nu praten over de mogelijkheid van een noodvergadering van de Bank of England, met de sleutel tot een verwachte renteverhoging, volgens Eric Nelson van Wells Fargo, terwijl ze met 0,5 punt worden verhoogd. 1 week tot 2,25%

“Dit zal de verkeerde boodschap naar de markten sturen, aangezien deze ongeplande vergaderingen de situatie erg gespannen en opwindend maken”, waarschuwt Christopher Vecchio van DailyFX.

Als bijzonder gehavend, is sterling niet de enige die lijdt op vrijdag. De euro daalde naar een nieuw dieptepunt in 20 jaar, op $ 0,9681 per euro.