Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een film van uur tot uur van een asteroïde die werd afgebogen door een NASA-ruimtevaartuig

Een film van uur tot uur van een asteroïde die werd afgebogen door een NASA-ruimtevaartuig

Toen de Dart-missie afgelopen september in botsing kwam met de asteroïde Dimorphos tijdens de allereerste test van planetaire verdediging, was de Hubble-ruimtetelescoop bezig met rondzwerven. Een geweldig fotomoment dat astronomen een uniek perspectief op het evenement geeft.

Op 26 september botste een ruimtevaartuig met een gewicht van iets meer dan 500 kilogramasteroïdeasteroïde dimorfos. Het doel van de Dart-missie (dubbele asteroïde omleidingstest) : Test ons vermogen om de baan van een asteroïde te wijzigen om gegevens te verzamelen die onderzoekers kunnen helpen bij het bedenken van een verdedigingsstrategie voor onze aarde tegen een dreigende asteroïde. Door met een snelheid van ongeveer 21.000 km/u frontaal op Dimorphos te botsen, gooide Dart meer dan 1.000 ton steenslag de ruimte in.

De eerste asteroïde die door mensen werd afgebogen, heet Dimorphos

De test werd nauwlettend gevolgd door de Hubble Space Telescope. En vandaag intervalinterval De beelden die hij vastlegde onthullen uur na uur hoe dit wrak en stof versnipperd raakten. Onschatbare en verbazingwekkende informatie over een nogal complex verspreidingspatroon. Omdat het de eerste keer was dat hij daar was Astronomie wetenschappersAstronomie wetenschappers Wees getuige van een botsing in het hart van een dubbel asteroïdesysteem. “Het zal even duren om het te begrijpen.”zegt Jian Yang Lee Planetair Wetenschappelijk Instituut Tucson (VS), in een NASA-persbericht.

Bijgehouden geëxtrudeerd

De film begint iets meer dan een uur voor Impact. Op dat moment was Hubble niet in staat om de twee asteroïden Didymos en Dimorphos waaruit het systeem bestaat te scheiden. De eerste foto na de botsing met Dart werd twintig minuten na de botsing gemaakt. Puin wordt uit Dimorphos geworpen met een snelheid van 6,5 km/u. Het is voldoende om niet terug te vallen op de asteroïde. Bommenwerperformatie a kegelkegel Hol met lange draadvormige filamenten.

READ  De Supreme Authority of Health beveelt een tweede boosterdosis aan voor zwangere vrouwen en vrouwen onder de 60 jaar met comorbiditeiten.

Ongeveer zeventien uur na de inslag ging het puinpatroon een tweede fase in. dynamische interactie binnen binair systeembinair systeem Het begint de uitvoerconus te vervormen. De belangrijkste structuren zijn de roterende elementen in de vorm van een pinwheel. als gevolg van de aantrekkingskracht van Didymus. “Het is echt uniek voor dit specifieke incidentDe opmerkingen van Li. Toen ik deze foto’s voor het eerst zag, kon ik deze kenmerken niet geloven. Ik dacht dat de afbeelding misschien beschadigd is of zoiets. »

Hubble laat vervolgens zien dat het puin wordt teruggeveegd in een staart vergelijkbaar met die van een komeetkomeet vanaf hier drukdruk filiaal een lichteen licht de zonzon op kleine stofdeeltjes. Het strekt zich uit tot een trein van puin terwijl de lichtere deeltjes sneller en verder van de asteroïde bewegen. Vervolgens registreerde Hubble deze staart die gedurende een paar dagen in tweeën splitste.

NASA’s Dart-missie bevestigt dat ruimtevaartuigen die in botsing komen met asteroïden ze met succes kunnen laten ontsporen. © Nasa

Dart missie succes

Als de onderzoekers nog van plan zijn om aan deze beelden te werken, bevestigen ze alvast het succes van de Dart-missie. Ten eerste omdat bewezen is dat een asteroïde met een diameter van minder dan een kilometer kan worden onderschept. Zelfs zonder een geavanceerde verkenningsmissie. Mits er voldoende waarschuwingstijd is. Bij voorkeur decennia, allemaal hetzelfde …

Toen, omdat de Dart-missie de baan van Dimorphos feitelijk met ongeveer 33 minuten afbuigde. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat dit niet alleen te danken was aan de stuwkracht van de botsing tussen het ruimtevaartuig en de asteroïde, maar ook aan het stuiteren van het projectiel. Wat nu, principevalidatie ” I’botserbotser mobiliteit “ als een middel van planetaire verdediging.

READ  psychologie. Bent u op het werk het slachtoffer van een kleurtje?

Dart-missie: de mensheid is er voor het eerst in haar geschiedenis in geslaagd om het pad van een asteroïde af te leiden!

Maar de missie gaat verder dan dat. Het biedt wetenschappers een unieke kans om zogenaamde asteroïden te bestuderen “Osoul” Een asteroïde in een baan om een ​​andere. Dergelijke asteroïden zouden precies het resultaat zijn van botsingen. De Dart-missie maakte het dus mogelijk om te simuleren en te observeren wat voor het eerst zou overeenkomen met het proces van actieve asteroïdevorming.