Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een asteroïde ter grootte van een bus zal over een paar uur op aarde grazen

Maandagavond 14 maart zal een asteroïde de aarde grazen. Ter vergelijking: asteroïde 2022 ES3 is 13 meter lang, ongeveer zo groot als een bus of twee keer zo groot als een giraf.

Om ongeveer 19.30 uur Franse tijd zou asteroïde 2022 ES3 7 miljoen kilometer van onze planeet moeten passeren. Een afstand die ongeveer 19 keer de afstand tussen de aarde en de maan is. Hoewel dat op menselijk niveau helemaal niet zo dichtbij lijkt, zijn de dingen heel anders als ze vanuit de ruimte worden bekeken. Voor wetenschappers is deze afstand al heel dichtbij, legt met name de gespecialiseerde site uit Space.com.

2022 ES3 werd voor het eerst waargenomen op 7 maart door Kitt Peak National Observatory in Arizona, VS. De stichting deelde vervolgens alle informatie die ze over het onderwerp kon krijgen in open access.

Als waarnemingen op zeer nauwkeurige manieren worden gedaan, worden ze soms te laat gedaan en valt het object, asteroïde of iets anders, ons met discretie aan. Dit was ook het geval voor een andere asteroïde in november 2021.

Een fenomeen dat live te zien is

Maar deze keer kunnen alle ruimteliefhebbers of gewoon nieuwsgierigen 2022 ES3 live volgen. De virtueel telescoopprojecteen community die duizenden enthousiastelingen samenbrengt, heeft een speciale YouTube-pagina geopend.

Het blijft alleen maar hopen dat de wolken niet te aanwezig zijn om het zicht te kunnen bewonderen. Ten slotte, als sommige asteroïden aanzienlijke schade kunnen aanrichten als ze met de aarde botsen, is dit niet het geval met 2022 ES3, die niet is geclassificeerd als een potentieel gevaarlijke asteroïde. De reden is dat er niet genoeg diameter is.

NASA beschouwt een ruimterots als gevaarlijk als de diameter gelijk is aan of groter is dan 150 meter en als zijn baan hem minder dan 7,4 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. Laat de afstand ongeveer 19,5 keer de afstand tot de maan zijn.

READ  In Occitanie explodeert het besmettingspercentage en de autoriteiten roepen op tot extreme waakzaamheid