Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een aardbeving met een kracht van 6,8 schudt Marokko

Een aardbeving met een kracht van 6,8 schudt Marokko

Een sterke aardbeving schudde centraal Marokko in de nacht van vrijdag 8 september op zaterdag 9 september 2023 en veroorzaakte in verschillende steden materiële schade, maar de autoriteiten maakten niet onmiddellijk slachtoffers bekend.

Het epicentrum van deze aardbeving, die volgens het American Institute of Geophysics (USGS) een kracht van 6,8 op de schaal van Richter had, ligt ten zuidwesten van de toeristische stad Marrakesh, 320 km ten zuiden van de hoofdstad Rabat.

Paniek onder de bevolking

Het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek (CNRST), gevestigd in Rabat, gaf op zijn beurt aan dat de aardbeving een kracht van 7 op de schaal van Richter had en dat het epicentrum zich in de wilaya van Al Haouz bevond.

Video’s die op sociale media werden geplaatst, lieten gebouwen trillen en mensen rennen om zich buiten te verzamelen. Behalve in Marrakesh werd de aardbeving gevoeld in Rabat, Casablanca en Essaouira, wat paniek veroorzaakte onder de bevolking. Veel mensen gingen de straat op in deze steden, uit angst dat hun huizen zouden instorten, zo blijkt uit foto’s die op sociale media zijn geplaatst.

“Er is niet veel schade, meer paniek. We hoorden geschreeuw ten tijde van de aardbeving. Mensen op pleinen, in cafés slapen het liefst buiten. Er zijn stukken gevel die zijn ingestort.”Een inwoner van Essaouira, 200 km ten westen van Marrakech, vertelde AFP telefonisch.

In andere video’s is puin te zien in de straten en in licht beschadigde gebouwen. Reuters kon deze foto’s niet onmiddellijk verifiëren.