Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Duik onder de “End of the Ice World” en keer terug met verontrustend nieuws

Sinds een paar jaar realiseren onderzoekers zich dat de Thwaites-gletsjer, gelegen in het westen van Antarctica, een van de regio’s is die het meest gevoelig zijn voor opwarming van de aarde door menselijke activiteiten. Het nieuwe werk zou de titel “Gletsjer aan het einde van de wereld” kunnen rechtvaardigen. Door – bijna – voor het eerst onder de Thwaites-gletsjer te duiken, hebben onderzoekers al stromen heet water ontdekt die de substraten waarop ze rusten, lijken te bedreigen.

nieuw! Luister naar het artikel:

rampzalig. Apocalyptisch. Of zelfs “dag des oordeels”. “Dag van het einde van de wereld”. Dit zijn enkele mogelijke vertalingen van deze term “Doomsday” Gebruikt door Engelssprekenden om in aanmerking te komen Thwaites-gletsjer​ Het is een gletsjer in de West Antarctische ijskap. En deze titel dankt hij aan zijn indrukwekkende omvang. Ongeveer 200.000 km2 Het is een derde van de grootte van Frankrijk. Maar vooral door het feit dat hij de afgelopen jaren een groot deel – in 2012 een derde – van Massa Van het verloren ijs aan de kant van de baai van Ile de Bain die uitkomt op de Amundsenzee.

Het wereldwijde zeeniveau wordt beïnvloed door de hoeveelheid aanwezig ijs Aarde​ De grootste onzekerheid bij de voorspellingen is echter de toekomstige ontwikkeling van de West-Antarctische ijskap. “Anna Wolin, oceanograaf aan de Universiteit van Göteborg (Zweden), legt uit in A. Communiceren​ Want als de West-Antarctische ijskap 10% van de huidige zeespiegelstijging voor zijn rekening neemt, dan vertegenwoordigt dit ook een van de grootste mogelijkheden voor toekomstige stijging. Omdat het weer verandert De snelste ter wereld komt voor in de regio.

READ  Applause voor Visual Studio op Mac afsluiten

Dit is waarom dat Onderzoekers van de Universiteit van Göteborg Hij wilde nader kijken naar wat er aan de kant van de Thwaites-gletsjer gebeurde. Meer precies … onder de gletsjer. De Thwaites-gletsjer is door zijn ligging en vorm bijzonder gevoelig voor warme en zoute zeestromingen die naar beneden kronkelen. Bedankt prof Onderzeeër De onderzoekers konden eindelijk de sterkte, temperatuur, zoutgehalte en zuurstofgehalte van deze stromingen meten.

Stromen met heet water bedreigen de stabiliteit van de gletsjer

Dit zijn de eerste metingen ooit onder deze gletsjer. Ze zullen ons helpen de dynamiek ervan beter te modelleren. ”Zegt Anna Wolin. Ze voorzien onderzoekers in de nabije toekomst van informatie over de verspreiding Oceaanstromingen Omdat het zich ontwikkelt onder het drijvende deel van de Thwaites-gletsjer. Ze legden verschillende kanalen bloot voor warm water. Hoe en waar deze warme wateren de Thwaites-gletsjer aanvallen, wordt beïnvloed door de vorm van de zeebodem en de zeebodem. IJs vlot, Maar ook de eigenschappen van het water zelf. ​

Terwijl onderzoekers dachten dat de onderwaterheuvels de stroming van heet water uit het oosten blokkeerden, laten metingen van hun autonome onderzeeër nu een echt verband zien. Vanuit de baai van Ile de Pin komt het water onder het platform binnen. Twee andere kanalen die uit het noorden komen, zijn ook gemoderniseerd.

Misschien wel het allerbelangrijkste: het feit dat de nieuwe gegevens die de onderzoekers hebben verzameld, een verrassend actieve regio onthullen. Een gebied waar verschillende massa’s heet water elkaar ontmoeten en vermengen. Bij ballet is het belangrijk om te begrijpen om processen te definiëren Bron Aan de voet van het ijs. Maar wie regisseert op dit momentHeet water Naar kritieke locaties op de gletsjer. Plaatsen waar ijs is verbonden met de zeebodem, wat zorgt voor platformstabiliteit. Dus we begrijpen de lijn hieromheen Ankerpunten Het kan een zorgwekkende bron van instabiliteit zijn. Enorme hoeveelheden ijs stroomden van het land naar de zee.