Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Drie kandidaten strijden om Nicola Sturgeon op te volgen als premier

Kate Forbes, Hamza Yusuf en Ash Reagan hebben allemaal gezworen de onafhankelijkheid van het land te verdedigen.

Drie kandidaten strijden om de opvolger van de onafhankelijke premier van Schotland, Nicola Sturgeon, die op 15 februari aftrad. Hun partij, de SNP, heeft op vrijdag 24 februari haar lijst met kanshebbers geformaliseerd.

Onder de kandidaten is staatssecretaris van Financiën Kate Forbes, 32. Zijn recente opmerkingen over het homohuwelijk leidden tot heftige reacties in zijn linkse partij. Onder de gelederen bevinden zich ook de lokale minister van Volksgezondheid, Hamza Yusuf, 37, het eerste moslimlid van een regering in Schotland, en Ash Regan, 48. Deze oud-minister trad in 2022 af vanwege haar verzet tegen de omstreden transgenderwet.

Schotse staatssecretaris voor openbare financiën, Kate Forbes, in Edinburgh (Schotland), 9 maart 2021. (ANDY BUCHANAN / POOL / AFP)

Nicola Sturgeon, 52, aan de macht sinds 2014 en wiens doel Schotse onafhankelijkheid is, kondigde op 15 februari aan dat ze de handdoek in de ring gooide en legde uit dat ze niet langer de energie had om te gaan. Na een korte campagne zal een interne SNP-stemming beslissen over zijn opvolger, wiens naam op 27 maart bekend wordt gemaakt. Nicola Sturgeon bleef tijdens de overgangsperiode in functie.

Ash Regan, 48, voormalige Schotse minister, in het parlement, Edinburgh (Schotland), 23 februari 2023. (ANDY BUCHANAN / AFP)

Deze verkiezing is erg belangrijk voor de toekomst van het Verenigd Koninkrijk, waarvan de verdeeldheid tussen de vier samenstellende landen (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) wordt verergerd door de Brexit. De drie kandidaten beloofden de fakkel voor onafhankelijkheid te dragen.

De schokkende aankondiging van het vertrek van Nicola Sturgeon laat een grote leegte achter. Gedurende acht jaar aan de macht slaagde de leider die arriveerde na de overwinning van “Nee” in 2014 erin haar verslagen kamp nieuw leven in te blazen en electoraal succes te behalen.

De kwestie van onafhankelijkheid stond centraal in de post-Brexit-debatten, met 62% van de Schotten tegen. Voor de SNP zou afscheiding van Londen haar in staat stellen terug te keren naar de Europese Unie.

READ  Trump-advocaat Rudy Giuliani kan niet repeteren na valse verklaringen