Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dorpen branden nog steeds aan de poorten van Athene

De oven die het oostelijke Middellandse-Zeebekken is binnengevallen, blijft verwoesting aanrichten. In Griekenland en in veel buurlanden, zoals Turkije, Italië of Bulgarije, stimuleerde een hittegolf van historische omvang hevige branden, wat leidde tot Tienduizenden hectaren gecalcineerd in iets meer dan een week.

Tussen donderdag 5 en vrijdag 6 augustus zijn 16 mensen opgenomen in Griekse ziekenhuizen met ademhalingsproblemen of lichte brandwonden veroorzaakt door de branden in de buurt van de hoofdstad en in verschillende regio’s van het land. De brandweerlieden, die vrijdagochtend versterking zouden ontvangen van Franse brandweerlieden, hebben de nacht 30 kilometer ten noorden van Athene een brand bestreden. De autoriteiten zeiden dat vijf plaatsen waren geëvacueerd en een aantal huizen in brand waren gestoken.

De Griekse hoofdstad is opnieuw wakker geworden met de doordringende geur van doordrenkte rook van het vuur, dat donderdagmiddag aan de voet van Mount Barnes hervatte, na meer dan 1.200 hectare te hebben verbrand sinds dinsdag.

Het vuur hervatte donderdag 5 augustus in de noordelijke buitenwijk van Athene, in de buurt van Krioneri.
Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In Turkije en Griekenland, een hittegolf en branden van historische proporties

“Ons land bevindt zich in een zeer kritieke situatie.”Dat heeft de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis donderdagavond gezegd. Tientallen branden die Griekenland nog steeds verteren, verschijnen, zei hij, “De realiteit van klimaatverandering”. “We worden geconfronteerd met ongekende omstandigheden waarin meerdere dagen van een hittegolf het hele land in een kruitvat hebben veranderd.”Toegevoegd in uitgezonden adres.

Volgens onderminister van Civiele Bescherming, Nikos Hardalias, zijn 57 van de 99 die donderdag zijn geteld, ‘s avonds nog steeds actief, vooral op het eiland Evia en in de Peloponnesos, in het westen en oosten van het land, waar de Vrijdagochtend bleef de situatie zorgwekkend. “Ongeveer tien mensen zijn met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis van Hestia op het eiland Iboia opgenomen, waaronder twee brandweerlieden.”Dat zei minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias.

READ  Yair Lapid zegt dat hij stemmen heeft gecombineerd om een ​​regering van nationale eenheid te vormen

In het zuiden van Griekenland zijn donderdag- en vrijdagochtend bijna zestig dorpen geëvacueerd. Sterke wind, voorspeld door voorspellers voor een groot deel van het land, kan branden verergeren.

Banditisme

Brandweerlieden bestrijden de vlammen in de buurt van Avidenes, ten noorden van de Griekse hoofdstad, op 5 augustus.

De vlammen die werden aangestoken door de wind in het dorp Avidenes, 30 kilometer ten noorden van Athene, waren het hevigst, merkte een AFP-fotograaf en -videograaf ‘s nachts op. Een brandweerman en vijf bewoners liepen lichte brandwonden op en werden donderdagavond naar het ziekenhuis gebracht, aldus het Griekse persbureau.

De snelweg die Athene met het noorden van het land verbindt, evenals de nationale weg, werden uit voorzorg afgesneden. Brandweerlieden probeerden de weg te gebruiken als een barrière om de opmars van de vlammen te stoppen voordat de waterstralen bij zonsopgang terugkeerden. Maar het vuur, dat werd aangewakkerd door de omliggende dennenbossen, stak op verschillende plaatsen de weg over.

Branden verslinden een bos in de buurt van het dorp Afidnes, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Athene.

Minstens 450 Griekse brandweerlieden kwamen tussenbeide bij het ongeval met behulp van luchtmacht en landvoertuigen. Ongeveer 82 Franse brandweerlieden, soldaten en burgers, arriveerden donderdagnacht vanuit Marseille en zouden vrijdag ingrijpen. De Griekse civiele bescherming heeft aangekondigd dat het twee vliegtuigen uit Frankrijk verwacht, ongeveer 100 brandweerlieden en ongeveer 20 voertuigen die door Roemenië zijn gestuurd, evenals drie helikopters uit Zwitserland, evenals versterkingen geleverd door Cyprus en Zweden.

De Israëlische autoriteiten hebben van hun kant aangekondigd dat Israël zo snel mogelijk vijftien brandweerlieden en een grote lading vlamvertragers zou sturen. Vanwege het extreme gevaar hebben de autoriteiten volgens de civiele bescherming alle reizen of verblijf in de Griekse bossen, nationale parken en Natura 2000-gebieden tot 9 augustus verboden.

READ  Angela Merkel bespioneerde de Verenigde Staten via de Deense inlichtingendiensten

luister ook Klimaat: verandering voor onze ogen

Le Monde met AFP en Associated Press