Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dit tekort verergert en kan schildklierproblemen verergeren (vooral bij vrouwen)

Dit tekort verergert en kan schildklierproblemen verergeren (vooral bij vrouwen)

De risico’s zijn groter bij vrouwen.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat onze westerse voedingsgewoonten in de loop van de tijd zijn blijven evolueren, wat heeft geresulteerd in een toename van bepaalde tekorten aan mineralen die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam. en wat is het vermelden waard “Jodiumtekort, vooral milde tekorten, blijft een wijdverbreid probleem in de Europese regio […] “Wat een aanzienlijke impact heeft op de gezondheid van de bevolking.”Kunnen we in zijn boek lezen? een verslagGepubliceerd eind juni 2024 met het International Iodine Network (IGN). Het probleem doet zich ook in Frankrijk voor. Als mannen in de aanbevolen dagelijkse behoefte aan jodium voor volwassenen (150 microgram) kunnen voorzien, hebben Franse vrouwen momenteel een tekort (gemiddeld 135 microgram).

De Foundation wijst op het feit dat de meeste zoutconsumptie nu afkomstig is van maaltijden buitenshuis en bewerkte voedingsmiddelen, en dat er vaak niet-gejodeerd zout wordt gebruikt. Maar verminder vooral de consumptie van zuivelproducten van dierlijke oorsprong (koemelk, kaas, enz.) en vervang deze geleidelijk door plantaardige zuivelproducten (vegetarische dranken, yoghurt, enz.) zonder jodium, vooral bij vrouwen die lopen al een groter risico op het ontwikkelen van hypothyreoïdie en de ziekten ervan in vergelijking met mannen.

Dit is een “zeer ernstig” probleem voor de volksgezondheid, betreurt Dr. Vincent Relict, huisarts en auteur van het boek. Krachten van jodium (red. Guy Tredaniel, door hem geïnterviewd Onze tijd. “In West-Europa (Gebied waar Frankrijk deel van uitmaakt, noot van de redactie)Het grootste deel van de jodiuminname wordt niet langer verkregen uit zeevruchten, maar uit zuivelproducten. […] Maar zeker is dat vanaf het moment dat we niet meer voldoende zuivelproducten consumeren, de schaarse jodiuminname die in West-Europa aanhield volledig instort.

Jodium speelt echter een essentiële rol bij de synthese van schildklierhormonen, is betrokken bij de processen van celgroei en rijping, het handhaven van de lichaamstemperatuur, het reguleren van het energieverbruik en de eiwitsynthese. De mogelijke gevolgen van jodiumtekort kunnen ernstig zijn, waaronder effecten op de ontwikkeling van de hersenen op jonge leeftijd en een verhoogd risico op struma, schildklierknobbeltjes en hyperthyreoïdie bij volwassenen. Risico’s van onbehandelde hyperthyreoïdie zijn onder meer:

  • Aritmie
  • Hartfalen
  • Osteoporose
  • Ongunstige zwangerschapsuitkomsten
  • Cognitieve stoornissen bij ouderen.
READ  Hoe bouw je een enorm (en perfect) zandkasteel met wetenschap

Houd er rekening mee dat sommige bevolkingsgroepen bijzonder getroffen worden door een jodiumtekort, zoals zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en rokers, die een grotere jodiumbehoefte hebben en die waakzamer moeten zijn over hun jodiuminname.“, vertelde voedingsdeskundige Carolyn Segan in een eerder artikel.

Om het risico op jodiumtekort te verminderen, roept de WHO alle landen dringend op om alle soorten zout (inclusief zout dat in bewerkte voedingsmiddelen zit), melk en plantaardige alternatieven voor zuivelproducten te versterken met jodium. Veel Europese landen, zoals België en Finland, zijn zich al bewust van de voordelen van het verrijken van bepaalde basisvoedingsmiddelen, zoals brood, met gejodeerd zout. Medscape Medisch nieuws Rodrigo Moreno Reyes, MD, IGN regionale coördinator voor West- en Centraal-Europa.