Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dit is de kleur die tijgermuggen het meest aantrekt (en de kleur die ze haten)

Dit is de kleur die tijgermuggen het meest aantrekt (en de kleur die ze haten)

Dankzij de studie van deze onderzoekers kunnen we bepaalde kleding verkiezen boven andere om te voorkomen dat we door muggen (waaronder tijgermuggen) worden gebeten.

De zomer is hier en dat geldt ook voor de muggen. Als er allerlei soorten afweermiddelen in de schappen van supermarkten verschijnen, kan niemand ontkennen dat muggen steeds resistenter worden tegen al deze chemische producten in een of andere vorm. De verspreiding van tijgermuggen, die ook overdag steken, helpt het probleem niet. Om ook het risico op beten te verminderen, is het een goed idee om jezelf te beschermen met producten, maar ook om enkele van de insecten te vermijden die je meer aantrekt. Zoals het dragen van bepaalde kleuren kleding.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift natuur Uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Washington worden tijgermuggen, na het detecteren van de koolstofdioxide (CO2) die we uitademen, aangetrokken door bepaalde kleuren. Ze gebruiken geuren om hun omgeving te markeren, met name om een ​​potentiële gastheer te lokaliseren om te bijten. Wanneer ze bepaalde verbindingen zoals koolstofdioxide uit onze adem ruiken, gaan hun ogen op zoek naar deze kleuren en andere visuele patronen die verband houden met de potentiële gastheer.

In hun experimenten observeerden de onderzoekers het gedrag van vrouwelijke Aedes aegypti-muggen (de wetenschappelijke naam voor tijgermuggen) door ze bloot te stellen aan verschillende visuele en reukprikkels. Zonder geurstimulatie negeerden muggen de gekleurde stippen grotendeels. Maar na de kooldioxidenevel bewogen ze zich richting de rode, oranje, zwarte of cyaan stippen, terwijl ze de groene, blauwe of paarse stippen negeerden. Daarom moet het eerste worden vermeden, terwijl het laatste minder gevaarlijk lijkt. Jeffrey Revell, hoogleraar biologie aan de Universiteit van Washington, legt uit dat muggen vooral aangetrokken worden door de rode kleur op onze kleding en huid. Want wat de kleur van onze huid ook is, we zenden allemaal een sterk rood signaal uit. Daarom kan het vermijden van het dragen van kleding in deze kleur een andere strategie zijn om beten te voorkomen.

READ  Zijn magnetrons gevaarlijk voor de gezondheid?

“Stel je voor dat je op de stoep staat en kaneeltaart ruikt. Revell legde het uit. Dit is waarschijnlijk een teken dat er een bakker in de buurt is, en je gaat ernaar op zoek. “Hier zijn we begonnen te ontdekken naar welke visuele elementen muggen zoeken nadat ze hun eigen versie van een bakkerij hebben geroken.” Dit onderzoek maakt de weg vrij voor nieuwe methoden om muggen te bestrijden op basis van de kleuren die hen aantrekken. Het begrijpen van deze visuele en reukvoorkeuren kan leiden tot innovatieve oplossingen om beten te voorkomen en de overdracht van ziekten te verminderen.