Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dit beeld is uniek: het toont een zwart gat en zijn krachtige straal

Dit beeld is uniek: het toont een zwart gat en zijn krachtige straal

Een dergelijk beeld werd niet verkregen. Voor het eerst kunnen we de schaduw van het zwarte gat en zijn krachtige materiestralen in één enkel beeld waarnemen. Het is ook het zwarte gat van het sterrenstelsel M87, en we hebben het eerste “beeld” ervan gezien.

Astronomen worden nooit moe van het observeren van zwarte gaten. Het nieuwe beeld van hun waarnemingen is uniek: voor het eerst hebben we een direct beeld van een zwart gat dat een krachtige jet uitdrijft, aankondigen European Southern Observatory (ESO) op 26 april 2023. Eerder hadden wetenschappers alleen afzonderlijke beelden verkregen van het gebied nabij het zwarte gat en de jet. Nu zien we ze een voor een. Een studie over dit onderwerp is gepubliceerd in het tijdschrift natuur dezelfde dag.

Wat zien we in het beeld van een zwart gat?

Op de afbeelding kunnen we de schaduw van het zwarte gat onderscheiden, zoals ESO uitlegt. Niet zomaar een: het is het superzware zwarte gat in het centrum van de melkweg Messier 87 (M87), genaamd M87*. Deze reus met een massa van 6,5 miljard keer de massa van de zon ontwikkelt zich in het hart van zijn melkwegstelsel, op 55 miljoen lichtjaar van de aarde. M87* is het eerste zwarte gat dat door de mensheid in beeld is gebracht en de foto is gemaakt in 2019.

Er werd ook een jet waargenomen. ” De afbeeldingen laten zien dat de heldere uitstroom aan de randen verband houdt met de uitstroom van aanwas van zwarte gaten Dit is een zeer belangrijke observatie om beter te begrijpen hoe zwarte gaten dergelijke structuren kunnen uitwerpen.

READ  60 miljoen consumenten waarschuwen dat deze 4 olijfoliemerken gevaarlijk zijn voor uw gezondheid - Tuxboard
Zoom in op het zwarte gat M87*. We karakteriseren ook de straal van de materie. // bron : R.-S. Lu (SHAO), E. Ros (MPIfR), S. Dagnello (NRAO/AUI/NSF)

Het lijkt contra-intuïtief om te zeggen dat een zwart gat materie uitzendt. Van deze astrofysische objecten is bekend dat ze alles verslinden dat in hun buurt passeert. Zwarte gaten zijn echter perfect in staat om jets af te geven, voortgestuwd met duizelingwekkende snelheden en verbazingwekkende afstanden. ” Een nieuwe afbeelding die vandaag is vrijgegeven, laat precies dat voor het eerst zien: hoe de basis van het vliegtuig is bevestigd aan de materie die rond een superzwaar zwart gat draait. ESO somt het op in haar persbericht.

Artist's impression van een zwart gat en zijn jets.  // Bron: S. Dagnello (NRAO/AUI/NSF)
Artist’s impression van een zwart gat en zijn jets. // bron : S. Dagnello (NRAO/AUI/NSF)

Een nieuwe kijk op ‘een van de meest mysterieuze regio’s van het universum’

Om dit duo gevormd door het zwarte gat en zijn jet te observeren, hebben wetenschappers in 2018 verschillende observatoria gemobiliseerd: de Global Millimeter VLBI Array (een groot netwerk van radiotelescopen in Europa en Noord-Amerika), het Large Network of Millimeter Antennas/Atacama subillimeter (ALMA ) en de Groenland Telescoop. Samen vormden deze observatoria het equivalent van een enorme virtuele radiotelescoop, ongeveer zo groot als onze planeet. Zo kunnen wetenschappers zoveel mogelijk details zien in de buurt van het zwarte gat M87*.

De waarnemingen zijn nog niet voorbij, de zoektocht om de jets van zwarte gaten te begrijpen, gaat door. De onderzoekers gaan opnieuw kijken naar het gebied rond M87*, om de materiaalstroom die in de buurt van dit zwarte gat ontstaat te analyseren. Ook, ” Een van de meest mysterieuze regio’s van het universum Dat zegt Eduardo Ross van het Max Planck Instituut voor Radioastronomie, een van de auteurs van de ontdekking.


deelname aan Numerama op Google Nieuws Mis dus geen enkele informatie!

Vind al ons nieuws met betrekking tot de melkweg