Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De kern van Mars is “vloeibaar”, in tegenstelling tot die van de aarde

De kern van Mars is “vloeibaar”, in tegenstelling tot die van de aarde

NASA/JPL-Caltech/Universiteit van Maryland Een door een kunstenaar in tweeën gesneden weergave van Mars die het pad laat zien van twee seismische golven die in 2021 door de kern van Mars gingen. Credits: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland

NASA/JPL-Caltech/Universiteit van Maryland

Een door een kunstenaar in tweeën gesneden weergave van Mars die het pad laat zien van twee seismische golven die in 2021 door de kern van Mars gingen. Credits: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland

Ruimte – Wat als Mars heel anders was dan de aarde? studie Dit, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS op 24 april 2023, maakte het mogelijk om meer precisie te geven over de kern van de rode planeet die volledig vloeibaar zou zijn in tegenstelling tot onze dierbare blauwe planeet, die vast is. Conclusies die ook de conclusies bevestigen die zijn gepubliceerd in Wetenschap in juli 2021.

In december 2022 wordt de ruimtesonde van de Insight-missie vier jaar na de landing op het oppervlak van Mars stilgelegd. Zijn rol was om de interne structuur van de Rode Planeet te bestuderen dankzij zijn onschatbare bondgenoot, de Franse seismometer genaamd SEIS. Tijdens zijn verblijf heeft hij er meer dan 1.300 geregistreerd “rilling” Waardoor hij de ingewanden van Mars kon analyseren.

Het is precies een deel van deze gegevens waardoor onderzoekers vandaag de dag kunnen concluderen dat de kern van de planeet vloeibaar is. Let op, er is geen kwestie van water in de staat. Deze vloeibare kern is samengesteld uit een geheel vloeibare legering op basis van ijzer maar ook 1/5 lichtere elementen zoals zwavel of zuurstof. Dit vertegenwoordigt een groter deel van de kern van de aarde. Dit laatste bestaat uit een vast binnendeel en een vloeibaar buitendeel met 80 tot 85% ijzer.

READ  Ruimte: hoe je de tweede testvlucht van de gigantische Starship-raket van SpaceX live kunt bekijken

Sterke trillingen

In 1906 ontdekten wetenschappers voor het eerst de kern van de aarde door te observeren hoe seismische golven werden beïnvloed toen ze er doorheen gingen.En Vedran Lekic legt het hier uitHoogleraar Geologie aan de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten en een van de auteurs van de studie. Na meer dan honderd jaar passen we onze kennis van seismische golven toe op Mars.”

Met name door twee gebeurtenissen konden de onderzoekers tot deze conclusie komen over de kern van Mars. De eerste, gelabeld S0976a, is een bestand “rillen” Het had een magnitude van 4,2 en vond plaats op 25 augustus 2021. De tweede, genaamd S1000a, vond 24 dagen later plaats en was het resultaat van een meteoorinslag. De omvang wordt geschat op 4,1.

Omdat deze gebeurtenissen plaatsvonden aan de andere kant van de planeet dan InSight, kon de sonde verschillende golven analyseren, waaronder golven die door de kern van Mars gingen. ” Met InSight ontdekken we eindelijk wat zich in het centrum van Mars bevindt en waarom Mars zo op de aarde lijkt en toch zo anders is.” Opmerkingen Vedran Lekic.

Afwezigheid van beschermende magnetische velden

De structuur van de kern van Mars zou ook kunnen verklaren waarom de planeet vandaag geen magnetische velden heeft. Kenmerken van de kern van de planeet vertellen ons hoe de planeet zich heeft gevormd en hoe deze zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.legt Nicholas Schmeier uit, universitair hoofddocent geologie aan de Universiteit van Maryland, die ook co-auteur is van de studie. “De eigenaardigheden van de kern van de aarde hebben ons in staat gesteld een magnetisch veld te produceren dat ons beschermt tegen de zonnewind en ons in staat stelt water te besparen. De kern van Mars staat de vorming van dit beschermende schild niet toe, dus de omstandigheden op het oppervlak van de planeet staan ​​vijandig tegenover het leven.”

Maar dat was niet altijd zo. Wetenschappers geloven dat Mars in zijn jeugd een magnetisch veld had. De magnetische velden van de planeet kunnen op twee manieren worden behouden. ofwel door een koude vloeistof van onderaf te verwarmen (zoals bij het koken van water in een pan), ofwel door een hete vloeistof van bovenaf af te koelen.

“Wat we vandaag denken is dat 4 miljard jaar geleden, toen Mars een planeet was met zeer actieve vulkanen, dus met veel lava en warmte die uit de mantel kwam, de mantel van Mars heel snel afkoelde. Dus de vloeibare kern aan de onderkant werd van bovenaf gekoeld en kon een magnetisch veld opwekkenuitleggen aan HuffpostPhilippe Legnonet, docent-onderzoeker aan de City University Paris.

READ  En 2031, l'ISS va s'écraser sur Terre dans un cimetière de débris spatiaux

Veel vragen blijven vandaag onbeantwoord: hoe verloor Mars zijn magnetisch veld? Speelde zijn vloeibare hart hierbij een rol? De gegevens die Insight heeft vastgelegd, worden verder geanalyseerd totdat u op een dag een antwoord heeft.

Zie ook op Huffpost :