Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dinosaurussen waren het slachtoffer van de koude golf vóór de coup van barmhartigheid

Geplaatst op dinsdag 29 juni 2021 om 17:13 uur

Lang voordat de asteroïde insloeg die 65 miljoen jaar geleden eindigde, waren dinosaurussen al in verval, slachtoffers van het koude klimaat van de planeet, volgens een dinsdag gepubliceerde studie.

De verantwoordelijkheid van het buitenaardse object voor zijn verdwijning is een consensus binnen de wetenschappelijke gemeenschap sinds de ontdekking van de gigantische inslagkrater in 1980 in Mexico.

De botsing veroorzaakte een schokgolf die voorstelde dat de aarde werd omringd door een wolk van stof en gas, waardoor het klimaat werd verstoord en driekwart van de soorten, waaronder niet-vogeldinosaurussen, permanent van de kaart werd geveegd.

Maar paleontologen discussiëren over de vraag of deze massale uitsterving plotseling plaatsvond, of dat de meteoriet zojuist de genadeslag heeft toegebracht aan een toch al worstelende groep.

“Het is een debat tussen antagonisten”, vertelde bioloog Fabian Kondamine, auteur van de studie gepubliceerd in Nature Communications, aan AFP.

Omdat de gegevens niet robuust genoeg zijn om de ene hypothese eerder dan de andere te valideren: “Het fossielenbestand (dinosaurusbotten, noot van de redacteur) is onvolledig, in slechte staat van bewaring, bepaalde geografische regio’s zoals de tropen zijn slecht vertegenwoordigd, en tijdsperioden zijn beter geïnformeerd dan anderen … ”, ontwikkelde de CNRS-onderzoeker aan het Institute of Evolutionary Sciences in Montpellier.

– 1600 fossielen –

Om deze vooroordelen te corrigeren, gebruikten de onderzoeker en zijn Frans-Anglo-Canadese team een ​​nieuwe methode van statistische modellering, Bayesiaans genaamd, die de waarschijnlijkheid van oorzaken berekent door het observeren van bekende elementen.

READ  Apple verliest handelsmerk van "Apple Music"

Ze selecteerden 1600 fossielen van zes families van dinosauriërs, waaronder de iconische tyrannosaurus, triceratops en hadrosauriërs, beroemd gemaakt door ‘Jurassic Park’.

Drie families van herbivoren en drie van carnivoren zijn rijk aan 247 soorten. Elk fossiel krijgt een code toegewezen, waardoor het mogelijk is om de opeenvolgende diagnoses te traceren die wetenschappers sinds hun ontdekking hebben gesteld.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe het leven van 145 miljoen jaar geleden uitkwam, en een ramp van 66 miljoen.

Het resultaat: “We zien een piek in diversiteit 76 miljoen jaar geleden, met een hoge mate van vorming van nieuwe soorten. Daarna een langzame achteruitgang”, legt Fabian Condamine uit.

Dus over een kolossale periode van 10 miljoen jaar – veel langer dan de heerschappij van het menselijk ras – neemt het aantal dinosaurussoorten af, van ongeveer vijftig tot minder dan twintig 66 miljoen jaar.

De onderzoekers vergeleken deze statistieken met de reeds bekende en onbetwistbare milieugegevens (klimatologisch, marien, geologisch, enz.).

– Verlaagt van 7 naar 8 graden –

De resultaten toonden een perfecte relatie met de klimaatcurves: “Hoe hoger de snelheid van het verdwijnen van soorten, in de spiegel, hoe lager de temperatuur”, analyseert de expert in macro-evolutieanalyses.

Deze aanzienlijke afkoeling, die ervoor zorgde dat de aarde 7-8 graden verloor, begint zich op te bouwen op hetzelfde moment dat de dinosaurussen zich terugtrekken.

“Toen was het veel warmer, en er waren palmbomen en mangrovebossen in de Beringstraat” tussen Siberië en Alaska, legt Fabian Kondamine uit.

Deze reuzen zijn echter niet in staat om hun eigen lichaamswarmte te produceren, zoals mensen. Ze waren te sterk afhankelijk van hun omgeving voor voedsel, beweging, voortplanting… dus hun metabolisme kon zich niet aanpassen aan de verandering.

READ  Deze vrouw gelooft dat als ze een puistje krijgt, wat er uit haar huid komt haar duur zal komen te staan

Een andere belangrijke variabele: de eerste verdwijningen troffen herbivoren, ongeveer twee miljoen jaar vóór de carnivoren.

De studie suggereert dat uitputting van herbivoren, de prooi van carnivoren, ecosystemen uit balans zou brengen en zou leiden tot opeenvolgende uitstervingen bij andere dinosaurusfamilies.

In deze context raakte een meteoriet met een diameter van 12 km de aarde. Reeds verzwakt, kon de heerschappij van reuzen niet herstellen van deze catastrofe, in tegenstelling tot sommige kleine zoogdieren.