Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Digitalisering van cultureel erfgoed is een eerste stap | cultuur en sport

Digitalisering cultureel erfgoed, hier een eerste stap 1De interface van iMuseum, een internettoepassing van het Vietnam Museum of Fine Arts.

Hanoi (VNA) – Als internationale trend kan digitalisering momenteel worden toegepast op alle gebieden van het moderne leven. Cultuur en kunst zijn geen uitzondering, zeker in deze tijd van de COVID-19-pandemie.

Digitalisering wordt veel toegepast in dienst van conservering, conservering en weergave van kunstwerken. Het helpt ook om historische kennis nieuw leven in te blazen. Het bezoeken van musea en historische bezienswaardigheden in Vietnam werd als triviaal beschouwd. Er is echter veel veranderd en veel locaties zijn een must-have geworden voor het publiek, vooral voor jongeren.

Stap voor stap in de algemene richting

Sinds 2015 is het centrale huis van Hanoi, ook bekend als de Hoa Lò-gevangenis, uitgerust met een geluidseffectensysteem, projectoren en audiogidsen, waardoor bezoeken levendiger worden.

In juli 2020 is dankzij de samenwerking van geluids- en lichteffecten een nachtelijk ontdekkingsprogramma voor de locatie gelanceerd. Dit helpt bezoekers om het moeilijke leven van de gevangenen, de onvergetelijke historische momenten en het strikte gevangenisregime van de Franse kolonisten beter te begrijpen dan de kennis die in de documenten is opgedaan.

Volgens Lai Thi Minh Thu, adjunct-directeur van de onderzoeks- en collectieafdeling van het Central House Management Committee, heeft de toepassing van de technologie bijgedragen aan het personaliseren van de ervaring van de bezoeker. “De digitalisering van dit erfgoed is gebaseerd op het in opdracht geven van audiobewijs”, zegt ze. “Deze tool bevat 35 verhalen over de exposities en de revolutionairen die in deze gevangenis zijn omgekomen.”

Bùi Hoài Son, directeur van het National Institute of Culture and Arts, is van mening dat digitalisering van cultureel erfgoed een essentiële richting is, waardoor het behoud en het gebruik van documentaires mogelijk wordt gemaakt. “Sinds 1997 voert onze Stichting een programma uit dat gericht is op het verzamelen, behouden en promoten van immateriële culturele waarden. Deze documenten zijn zeer kostbaar en het zou erg jammer zijn om ze niet te digitaliseren”, zei hij. Voordat we daaraan toevoegen dat er tot nu toe bijna 500 wetenschappelijke films, 10.000 foto’s en meer dan 1.000 documentaires zijn gedigitaliseerd. “In het vierde tijdperk waren gegevens voor ons kostbaarder dan goud”, zei hij.

READ  Gonçalo Ramos verkopen is voor iedereen geschikt

De digitalisering van het erfgoed heeft het National Institute of Culture and Arts in staat gesteld om de bij UNESCO ingediende dossiers aan te vullen om “The Worship of the Hung Kings in Phu Tho”, “Practices Associated with Faith in the Gods of the Three Mothers of the Three Worlds”, “Ví Folk Songs and Giam Lengy Tinh” op de lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid.

Musea doen mee

Op het gebied van musea, terwijl de digitalisering in ontwikkelde landen een hoge vlucht neemt, heeft Vietnam ambitieuze projecten gelanceerd. De afgelopen twee jaar heeft het Museum voor Schone Kunsten, in samenwerking met een bedrijf gespecialiseerd in mobiele software en applicaties, een applicatie geïntroduceerd waarmee informatie op het getoonde object kan worden ingevoerd door de bijbehorende QR-code te scannen.

Thai Hoàng Uyên, projectmanager, vertelt: “Bij het ontwerpen van de app hebben we gebruik gemaakt van de expertise van grote musea over de hele wereld, zoals de Met in de Verenigde Staten, het Louvre in Frankrijk, het Rijksmuseum in Nederland en het Nationaal Museum van Singapore. In de eerste fase hebben we de 100 meest indrukwekkende werken van onze instelling gedigitaliseerd.”

Wanneer u het museum bezoekt, hoeft u alleen maar QR-codes te scannen om hoogwaardige audiodocumenten, foto’s en teksten over het object en de locatie op zijn plaats te krijgen. Internetbezoekers krijgen een album van deze 100 werken met alle relevante informatie voorgeschoteld. “We bieden ook een zoekbalk waar bezoekers woorden kunnen invoeren om informatie te vinden over auteurs, werken en gebruikte materialen”, stelt ze.

READ  Ronde 2023. Het 15e etappeklassement werd gewonnen door Rui Costa

Sinds begin 2020 treft de pandemie alle levensgebieden. Het is een wereldwijde zorg geworden, waarbij normaliteit luxe wordt: social distancing, sluiting van theaters, bioscopen, musea, enz. Kunsttentoonstellingen zijn uitgesteld of zelfs geannuleerd. Deze context heeft meestal de waardering voor cultuur en kunst veranderd, die steunt op ondersteunende technologieën.

In feite is de digitalisering Het werd jarenlang uitgevoerd, lang voor de komst van COVID-19. Maar de gezondheidscrisis versnelde de uitvoering ervan op verschillende gebieden. “Het was in de vroege jaren 2000 dat digitaliseerde cultureel erfgoed Jongen. Schilder Nguyen Thi Son zegt dat de pandemie deze maatregel heeft versneld om de cultuur te behouden en te laten zien. Veel musea en theaters over de hele wereld hebben hun eigen webpagina’s of YouTube-kanalen gemaakt. Kunstwerken zijn meer dan ooit goed toegankelijk voor het publiek.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een expositieruimte voor de plekken waar de grote schilder schilderde. Hij wendde zich tot technologische vooruitgang om bezoekers te helpen de vaas te bewonderen terwijl hij vijftien zonnebloemen schilderde alsof ze net geschilderd waren. Een van de musea in Japan heeft een groot scherm waarop veel schilderijen te zien zijn. Klik eenvoudig op de afbeelding van elk bedrijf om er allerlei informatie over te verzamelen.

Een groep Hongaarse artiesten heeft het eerste virtuele theater gemaakt, waar toneelstukken worden uitgezonden via het sociale netwerk Facebook. Ongeveer twintig muzikanten van het Phiharmonisch Rotterdams Symfonie Orkest in Nederland speelden in het huis en creëerden een zeer opwindende symfonie die honderdduizenden toeschouwers trok.

Het valt niet te ontkennen dat de kloof tussen het niveau van digitalisering in Vietnam en andere landen in de wereld nog steeds groot is. Nu de staat echter zijn eerste stappen heeft gezet op dit veelbelovende terrein, hopen we dat de digitalisering van het nationaal cultureel erfgoed zich meer en meer zal ontwikkelen, waardoor de schatten van het land beter kunnen worden bewaard en gepresenteerd op een grote schaal. In de wereld. -CVN / VNA

READ  Paris Saint-Germain: Oranje-international Jackie Groen staat op het punt om te tekenen