Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze oude grap van Tim Cook zou Apple pijn kunnen doen

Deze oude grap van Tim Cook zou Apple pijn kunnen doen

Om de betrokkenheid van Apple bij concurrentiebeperkende praktijken te bewijzen, concentreert het Amerikaanse ministerie van Justitie zich op een grap gemaakt door Tim Cook in 2022.

Tim Cook op de Code 2022-conferentie // Bron: Recode

In de Verenigde Staten is Apple het onderwerp van een klacht van het ministerie van Justitie (DOJ) waarin het bedrijf wordt beschuldigd van illegaal monopolie. Deze kwestie – die zich onmiddellijk na de Europese DMA voordoet – wordt noodzakelijkerwijs nauwlettend gevolgd. Het is dus duidelijk dat de kleinste discrepantie niet onopgemerkt blijft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een uittreksel uit Klacht (PDF) Wat veel aandacht trok.

In paragraaf 92 van het document vertelt het ministerie van Justitie over een anekdote van twee jaar geleden.

In 2022 werd Apple-CEO Tim Cook gevraagd of het bedrijf het berichtenprobleem tussen iPhone en Android zou oplossen. “Het is moeilijk. Zonder het persoonlijk te willen maken, kan ik bepaalde video's niet naar mijn moeder sturen”, pleitte de interviewer. Het antwoord van meneer Cook? “Koop een iPhone voor je moeder.”

De CEO van Apple zag het destijds misschien als een grapje, maar hij gebruikt het nu tegen zijn bedrijf in een poging de oneerlijke houding van Apple tegenover concurrentie te bewijzen.

Tim Cook-grap

Laten we het een beetje hercontextualiseren. De door het ministerie van Justitie genoemde uitwisseling vond plaats tijdens de Code 2022-conferentie. Naast andere sprekers stond Tim Cook op het podium om enkele vragen uit het publiek te beantwoorden. De persoon die hem belt, vraagt ​​of het bedrijf de uitwisseling tussen iPhone- en Android-smartphones wil faciliteren. Op dat moment was RCS op iMessage nog niet gearriveerd, en dus werden veel functies uitgeschakeld zodra we het Apple-ecosysteem verlieten (HD-video's, emoji-interactie, ontvangstbevestiging, lopende invoer, groepschats…).

Ik hoor onze gebruikers op dit moment niet vragen om veel energie te verbruiken», reageert Tim Cook eerst op de communicatie. Deze bezorgdheid over de incompatibiliteit is echter alleen maar blijven bestaan ​​dankzij de passiviteit van Apple.

Dan reageert de man in het publiek, die zelf een iPhone gebruikt, door te zeggen dat hij bepaalde video's niet naar zijn moeder kan sturen en andersom. Dan onderbreekt Tim Cook lachend: “Koop een iPhone voor je moeder“.

Waarom wordt deze grap vermeld in de klacht?

Sommigen beschouwen dit misschien als arrogantie, of zelfs als een vorm van minachting. Maar het is moeilijk voor te stellen dat de Amerikaanse justitie Apple veroordeelt omdat de leider tijdens het gesprek arrogant was. Aan de andere kant hoopt het ministerie van Justitie ongetwijfeld deze reeks te gebruiken om te bewijzen dat Apple op de hoogte was van dit berichtenprobleem en de zaken vrijwillig liet voortduren.

READ  Netgear Orbi RBK352 netwerkkittest: WiFi 6-dekking met hoge prestaties

Apple wilde er zelfs voor zorgen dat iMessage zo belangrijk zou worden voor de iPhone-ervaring dat het vooruitzicht om de dienst te verlaten iedereen ervan zou weerhouden om van iOS naar Android over te stappen. Met dat in gedachten was het bedrijf nogal bezorgd over het niet optimaliseren van de uitwisselingen tussen iPhone- en Android-smartphones.

Een situatie met wendingen

Ondanks deze mogelijke verklaringen is er noodzakelijkerwijs iets verrassends aan het feit dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de tijd neemt om een ​​grap van Tim Cook te citeren in een zeer officieel document. Bovendien moet deze kwestie inkt blijven produceren.

Apple heeft al moeten toegeven dat het geprobeerd heeft de Apple Watch compatibel te maken met Android, maar er vervolgens mee ophield, terwijl bedrijven die het niet eens waren met Apple blij waren te zien dat Apple problemen kreeg met het rechtssysteem. Tim Cook van zijn kant is niet zijn eerste potentieel kostbare uitspraak voor Apple.