Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze groente is een echte vetverbrander en wordt zelden gegeten

Deze groente is een echte vetverbrander en wordt zelden gegeten

Er bestaat geen wonderrecept, maar deze weinig gegeten groenten zijn een echte bondgenoot bij het handhaven van een gezond en gevarieerd dieet. Bovendien vinden we het overal.

Frankrijk is een land van contrasten, aldus NielsenQ, ’s werelds grootste bedrijf dat consumentengedrag analyseert. De Fransen letten zeker goed op hun cijfers – 43% zegt al een suikerarm dieet te hebben gevolgd en 79% van de huishoudens zegt goed op hun voeding te letten – maar INSERM heeft de afgelopen jaren regelmatig de alarmbellen laten rinkelen op het gebied van overgewicht. Frankrijk. Tegenwoordig heeft bijna één op de twee Fransen overgewicht of obesitas.

Is het de schuld van de nationale gastronomie die de Fransen zo dierbaar is, of de schuld van fastfoodketens die als paddenstoelen uit de grond schieten? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie consumeren de Fransen niet genoeg groenten, slechts 321 gram per dag per persoon vergeleken met 400 gram aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het staat achter Griekenland (472 gram), Italië (440 gram), Spanje (363 gram) en Oostenrijk (330 gram). Dus met de komst van zomer- en seizoensgroenten, kleurrijk en gunstig voor de gezondheid, is het misschien tijd om wortelen en aardappelen (de favoriete groenten van de Fransen) opzij te zetten en een van de sterren van de Franse markten te eten.

Aubergine, de koningin van de mediterrane keuken, is een echte bondgenoot als je op dieet gaat. Het behoort echter niet tot de meest populaire groenten in Frankrijk. Ovaal of langwerpig, wit of boek, Italiaans of Japans… Er is een grote verscheidenheid aan aubergines, allemaal rijk aan micronutriënten en arm aan calorieën. Aubergine is eigenlijk een caloriearm voedingsmiddel, omdat het slechts 25 calorieën per 100 gram bevat. De rijkdom aan water (90%) en vezels dragen bij aan verzadiging, gewichtsbeheersing en spijsvertering.

Geen salade meer zonder een waterige spinazievinaigrette. De textuur en de veelzijdigheid van aubergines zorgen ervoor dat je recepten kunt veranderen door specialiteiten te ontdekken terwijl je plezier hebt zonder dat je je spijkerbroek hoeft dicht te knopen. Met Siciliaanse caponata, Griekse moussaka (licht) of julienne moussaka die de koolhydraatrijke pasta vervangt, is dit een kans om vanuit je eigen keuken te reizen. Minder bekend is dat er ook auberginesap bestaat dat onder andere helpt het cholesterol te verlagen en ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben, en sommige maken ook een koude infusie op de huid.

READ  COVID: de drie scenario's van de wetenschapsraad voor dit najaar

Aubergine is niet alleen gunstig voor het gewicht, maar verbetert ook de werking van de lever en de galblaas, waardoor gifstoffen die zich in het lichaam en het hart hebben opgehoopt, worden verwijderd dankzij de antioxidanten die in de huid worden aangetroffen. Zoals bij de meeste groenten zitten de meeste voedingsstoffen in de schil. Je kunt deze dus het beste niet pellen.

Aubergine heeft echter één nadeel dat het dieet kan verpesten: het is een spons. De schil ervan is niet voldoende om tijdens het koken een voldoende effectieve absorberende barrière tegen vetten te vormen. Daarom wordt aanbevolen om te kiezen voor koken met stoom, of in de oven zonder toevoeging van vet. Maar wees gerust: het past uitstekend bij andere specerijen en smaakmakers. Bovendien is het een van de beste voedingsmiddelen als je begint met afvallen.