Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze cyborg-kakkerlak met camera kan van een afstand worden gericht

Cyborg is niet alleen sciencefiction… Onlangs hebben onderzoekers een echte cyborg gebouwd met behulp van een kakkerlak. Uitgerust met een kleine computer aan de achterkant en een infraroodcamera, die wordt aangestuurd door elektroden, kan het bijvoorbeeld helpen om lichamen te lokaliseren tussen het puin van gebouwen die door aardbevingen zijn verwoest.

Hirotaka Sato van de Nanyang Technological University in Singapore en collega’s verwerkten krekels uit Madagascar (Gromphadorhina portentosa) kleine computers die zijn bevestigd aan elektroden die zijn geïmplanteerd in hun sensorische organen, cerci genaamd, die zich aan de rechter- en linkerkant van elk insect bevinden. Wanneer een stroom op het orgel wordt toegepast, roteert het insect in dezelfde richting en stopt wanneer de stroom wordt verwijderd.

Hoewel de kakkerlak kan worden gecontroleerd, kan hij zijn poten controleren. Cyborg-bugs hebben een slagingspercentage van 94% wanneer ze naar oriëntatiepunten wijzen bij het simuleren van een rampscenario in het lab. Met behulp van een infraroodcamera kon het team onderscheid maken tussen mensen en niet-menselijke objecten met een gemiddelde nauwkeurigheid van 87%.

Belangrijkste kenmerk: veel grotere autonomie dan robots

Het team zegt dat het apparaat 2,2 uur kan werken op een batterij die licht genoeg is voor een insect. Omdat het de kakkerlak is die de beweging stuurt, is de autonomie veel groter dan die van een standaard robotapparaat.

De onderzoekers zijn van mening dat hybride computer- en insectenaangedreven robots ideaal kunnen zijn voor zoek- en reddingsmissies in de nasleep van rampen zoals aardbevingen, waar vroege detectie van overlevenden essentieel is, maar locaties mogelijk ontoegankelijk zijn. Ze hopen in de toekomst een realtime locatievolgsysteem toe te kunnen voegen, zodat reddingswerkers kunnen worden gewaarschuwd wanneer een cyborg een overlevende vindt.

READ  des resultaten aanmoedigingen autour d'un traitement testé sur deux nourrissons

« Elk hulpmiddel dat kan worden gebruikt om reddingswerkers te redden of om het zoekproces te versnellen, is zeer nuttig. Dat zegt Alex Rogers van de Britse zoek- en reddingsorganisatie SARAID. ” Hoewel het idee onconventioneel is, wordt het gebruik van kakkerlakken niet uitgesloten. Ze zullen waarschijnlijk niet afzonderlijk worden gebruikt, maar ze kunnen zeker een extra optie zijn in de gereedschapskist van je redder in nood ».

Bron: arXiv