Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze bedrijven rekruteren nu de feestdagen naderen

Om de overtollige bedrijvigheid in de aanloop naar de vakantie bij te houden, nemen bedrijven in de handel en logistiek duizenden seizoensarbeiders in dienst. Zonder veel moeite.

Nu de kerst eraan komt, hebben bedrijven in de logistieke en handelssector het druk. Zoals elk jaar in deze periode, huren velen van hen seizoensarbeiders in om de klassieke hausse in de vraag het hoofd te bieden. Er is geen tijd te verliezen: de grote stormloop zou op 26 november moeten beginnen met de zeer populaire Black Friday-bedrijfsoperatie.

Amazon kijkt reikhalzend uit naar deze mijlpaal voor online handel, aangezien het eind september aankondigde dat het ongeveer 12.000 seizoensarbeiders in Frankrijk wilde aannemen om “bestellingen voor te bereiden, in te pakken en te verzenden”. Deze contracten hebben in principe een duur van twee tot vier maanden, met de mogelijkheid om op termijn een vast contract te krijgen.

Brievenvervoerders, berichtenvervoerders, sorteeroperators … Om de volgende stap te verzekeren, plant La Poste 6.000 mensen tewerk te stellen die worden belast met de verwerking en distributie van 4 miljoen pakketten per dag. Het bedrijf zei dat de tijdelijke of tijdelijke contracten die in heel Frankrijk zullen worden geïmplementeerd, “voornamelijk van november tot december” zullen worden verlengd.

Posities in traditionele merken aanhouden

De Fnac-Darty Group anticipeert ook op deze activiteitspiek door het creëren van 2.800 banen in het hele land. Deze personeelsuitbreiding “zal de groep in staat stellen ervoor te zorgen dat zowel e-commerce als logistieke platforms op een optimale manier worden beheerd, en om meer advies en ondersteuning in de winkel aan deze klanten te bieden”, legt het bedrijf uit in het persbericht.

READ  Puzzel aan de horizon in treinen, vliegtuigen en restaurants - Liberation

In detail zijn er 800 banen voor bepaalde tijd beschikbaar bij Fnac en 500 bij Darty voor logistiek, verkoop en kassierhandel. Er zijn ook 1.200 banen beschikbaar in de magazijnen van de groep. Tot slot worden er 350 vaste contracten aangeboden bij Darty, voornamelijk in Ile-de-France, voor uiteenlopende functies als chef-koks en verkoopmanagers, keukenontwerpers en -verkopers, bezorgers of zelfs technici voor after-sales service.

Wat de JouéClub betreft, zijn er 1.000 seizoensbanen beschikbaar om de overtollige activiteit in de periode voorafgaand aan het einde van de vakantie bij te houden. Het merk is met name op zoek naar medewerkers om te zorgen voor de ontvangst van leveringen, productschappen en klantenondersteuning in winkels. De gamingspecialist zei: “De aanzienlijke toename van het aantal aanwezigen vereist versterkingen om het verwachte serviceniveau te behouden. Voor dit doel worden seizoensarbeiders aangesteld om permanente teams in winkels, magazijnen en online services te versterken. “

Ook de entertainmentsector, die sterk afhankelijk is van Halloween en Kerstmis, heeft steun nodig. Eind september was Parc Astérix op zoek naar 500 mensen voor vaste, tijdelijke en seizoensfuncties in hotels, restaurants, receptie, verkoop, technische diensten en entertainment.

Weinig moeite met het inhuren van seizoensarbeiders

Hoewel sommige sectoren, zoals de hotel- en restaurantindustrie, te kampen hebben met wervingsproblemen, lijkt het erop dat seizoensfuncties in de handel en logistiek voor eindejaarsfeesten gemakkelijk hun afnemers vinden. “We voorzien nog geen moeilijkheden”, zegt iemand van Fnak-Darty-kant. “We hebben geen specifiek probleem. We zijn een opleidingsschool, dus we trekken allerlei profielen aan”, benadrukken we bij Amazon.

Dezelfde observatie bij La Poste of bij JouéClub die het niet langer moeilijk hebben om seizoensarbeiders aan te nemen, vooral omdat velen van hen “van jaar tot jaar terugkeren”, verzekert Frank Mathis, een onderwijswoordvoerder. Maar ook omdat de aangeboden korte contracten geen hoog vaardigheidsniveau vereisen: de nodige training op locatie kan in enkele dagen worden gegeven.

READ  De Franse groei herstelt sterk en zal in 2021 de groei in de eurozone overtreffen

De situatie is complexer bij Chronopost die op zoek is naar chauffeurs voor de lange termijn: “Het probleem van de personeelsbezetting is een van de onderwerpen waarmee we vandaag worden geconfronteerd”, geeft Martin Pichowski, president van Chronopost, toe. “Rekruteren is een grote kunst. Je moet weten hoe je werknemers kunt werven, integreren, opleiden en promoten”, voegt hij eraan toe, eraan toevoegend dat het bedrijf sinds het begin van het jaar zelfs 500 mensen heeft aangenomen. jaren.

Op weg naar loonsverhoging?

Het lijdt geen twijfel dat de meest gestresste sectoren geen andere keuze hebben dan de salarissen te verhogen om kandidaten aan te trekken: “De sector zal in de toekomst onvermijdelijk veel moeite doen”, verzekert Martin Pichowski. In de horeca heeft Ohme onlangs een loonsverhoging van 6 tot 9% voorgesteld om het personeelstekort te verminderen.

In het toerisme hebben de concurrenten MMV en VVF, die ook wedden op het winterseizoen, ervoor gekozen om een ​​nieuw samenwerkingsverband van organiserende partijen op te richten. Banen Daten Aan het einde van elk seizoen om seizoenarbeiders in contact te brengen met sitemanagers. Doelstelling: 1.400 mensen langdurig aanwerven, waaronder 300 werk- en studiestudenten. De meest populaire beroepen zijn: obers, koks, huishoudsters en receptionisten. Velen verlieten het beroep tijdens de gezondheidscrisis.

Bedrijven die gemakkelijk seizoensarbeiders inhuren voor vakantie, mogen hun arbeidsvoorwaarden nog steeds niet wijzigen. Voorlopig zijn ze tevreden om hun “sterke punten” te benadrukken door, zoals op Amazon, “beloningen boven het minimumloon”, “beloningsmechanismen” en “verschillende tijdsperioden om bepaalde gezinsbeperkingen te verzoenen” te beloven. Bij La Poste prijzen ze ook de “goede arbeidsomstandigheden met opleiding voor alle nieuwkomers” en de “werkbonus van 10% boven het minimumloon” voor de postbode.

READ  LVMH CEO ziet 'perverse effecten' op wereldwijde vennootschapsbelasting