Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Denemarken zal zijn troepen terugtrekken na een nieuw verzoek van de militaire raad

Geplaatst in:

Denemarken heeft besloten 100 soldaten terug te trekken uit Mali nadat de overgangsregering opnieuw hun vertrek had geëist.

Gelet op de nieuwe vereisten van de Financiële Overgangsregering, Denemarken, Donderdag 27 januari aangekondigd ter voorbereiding van zijn militaire terugtrekking.

Hij voegde eraan toe: “De heersende generaals hebben een duidelijke boodschap gestuurd waarin ze herhaalden dat Denemarken dat niet is[était] Niet welkom in Mali. “We accepteren dat niet en daarom hebben we besloten onze soldaten naar huis te halen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod na een vergadering in het parlement.

Kolonel Abdoulaye Maiga, minister en woordvoerder van de overgangsregering, las woensdagavond op de eerste nationale zender ORTM1 het persbericht voor waarin Denemarken “aandringend” werd verzocht zijn speciale troepen die onlangs in Mali waren ingezet terug te trekken zonder de goedkeuring van de Militaire Raad. De betwiste bevoegdheden van Denemarken, Frankrijk en de Europese landen die deelnemen aan de Takuba Special Forces Group.

“We hebben het stadium van het diplomatieke incident nog niet bereikt, het kan een misverstand zijn tussen de Malinese regering en de Deense regering”, zei kolonel Maiga. Hij voegde eraan toe dat Bamako recht had op ‘excuses van de Deense autoriteiten’. Hij noemde Denemarken’s “zeer goede reputatie” in Mali voor zijn werk ten gunste van ontwikkeling. “We nodigen hen uit om aandacht te schenken aan enkele partners die het helaas moeilijk vinden om van koloniale reacties af te komen”, voegde hij eraan toe.

Deze hernieuwde vijandigheid komt te midden van een debat over de Takuba Force, een groep Europese speciale troepen onder leiding van Frankrijk die in de Sahel strijdt tegen gewapende jihadistische groepen. Denemarken stuurde deze maand 105 man om zijn gelederen te versterken.

READ  De Europese Unie bereidt zich voor op "zware" sancties om Moskou te "discours"

Spanningen met Parijs

Kolonel Maiga viel ook krachtig de Franse minister van strijdkrachten, Florence Parly, aan en riep haar op “meer terughoudendheid en […] Respect voor het principe van non-inmenging in de interne aangelegenheden van een land.” Terwijl de Franse minister de militaire raad dinsdag beschuldigde van het verdubbelen van “provocaties”.

La Force Takuba, dat 14 landen omvat, brengt 600 tot 900 mensen samen, waaronder medische en logistieke teams. Frankrijk vreest dat het Deense incident vragen zal oproepen over toekomstige implementaties die dit jaar door Noorwegen, Hongarije, Portugal, Roemenië en Litouwen zijn gepland. Noorwegen, Portugal en Hongarije wachten op groen licht van Bamako.

Met Agence France-Presse en Reuters