Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deltacron zit in Frankrijk: wat weten we over deze hybride variant van Delta en Omicron?

Meerdere patiënten hebben een bepaald type Covid-19 opgelopen: een kruising tussen de Delta- en Omicron-varianten. Wat weten we over deze gemelde situaties in Frankrijk sinds 17 januari 2022?

Sinds het begin van het jaar hebben een Cypriotische arts en de Britse gezondheidsautoriteiten gevallen van Omicron-besmetting gemeld.

In Frankrijk heeft de Franse Autoriteit voor Volksgezondheid deze kwestie opgepakt en stelt zij op haar beurt vast dat er sprake is van besmetting van dit “hybride” type. Volgens de autoriteit dateert de eerste zaak van 17 januari. Per 21 februari wordt het aantal “mogelijke co-infecties” geschat op 59, details Volksgezondheid Frankrijk die “verbeterde surveillance van delta/omicron co-infectie om potentiële recombinanten zo snel mogelijk op te sporen”.

Deze situatie is vandaag van belang Alle regio’s van Frankrijk. Het is geruststellend dat de handel in Deltacron tot nu toe geen blokkade lijkt te vormen.

hybride geboorte

Deze co-infectie zal dus bewijzen dat we allemaal met twee varianten tegelijk besmet kunnen zijn. Maar wat gebeurt er in het geval van virale recombinatie? Wanneer het virus zich vermenigvuldigt in onze cellen, treedt er een transcriptiefout op: het genetisch materiaal van de twee varianten raakt door elkaar.

Het eerste deel van het transcript bestaat uit de genetische code van de eerste stam (delta). Dit transcriptieproces stopt dan om te hervatten, maar vanaf de kopie van de genetische code van de tweede stam (Omicron). Een hybride was geboren.

Deze situatie is al beschreven: volgens de Franse volksgezondheid is tot nu toe 2,7% van de Sars-CoV-2-gerelateerde recombinanten geïdentificeerd, van de 1,6 miljoen genomen waarvan de sequentie is bepaald sinds het begin van de epidemie.

READ  Opsporen van tumor-DNA en CART-T-cellen... Wat zijn deze veelbelovende technologieën om herhaling te voorkomen?

Deltacron onder toezicht

Zal Deltacron besmettelijker en/of gevaarlijker zijn dan alleen Delta- of Omicron-varianten? “Het is moeilijk om te voorspellen wat de kenmerken van deze recombinant zullen zijn in vergelijking met de twee ouderlijke variabelen en om de impact ervan op de volksgezondheid te voorspellen”, verzekert de Franse volksgezondheid.

Waakzaamheid blijft geboden: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant Deltacron in haar lijst van te monitoren varianten geplaatst.

* Leondios Kostrikis, hoogleraar biologie aan de Universiteit van Cyprus en directeur van het laboratorium voor biotechnologie en moleculaire virologie, sprak In Bloomberg-kolommen