Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De grootste krater op aarde is ontdekt die minder dan 100.000 jaar oud is

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Meteoritica en planeten Bevestiging van de buitenaardse oorsprong van de krater in de provincie Heilongjiang, China. Met een diameter van 1,85 km en een diepte van meer dan 300 meter is het de grootste inslag die de afgelopen 100.000 jaar op aarde is opgegraven.

‘Nieuwe’ krater in China

Elke ruimtesteen met een diameter van meer dan vijfentwintig meter kan door de atmosfeer van de aarde gaan. Doorheen de geschiedenis van onze planeet, Velen wisten ook hun weg te vinden. Vandaag zijn er ongeveer tweehonderd bekende inslagkraters. Van deze steekproef zijn de meeste tientallen miljoenen jaren geleden geland in Noord-Amerika (32%), Europa (22%) en Azië (16%, inclusief Rusland).

Aan de andere kant zijn sommige depressies veel kleiner, slechts enkele tienduizenden jaren oud. In juli 2021 bevestigde een team de meteorietoorsprong van een van deze kraters in de provincie Heilongjiang in het noordoosten van China.

Het heeft een diameter van ongeveer 1,85 km Het is waarschijnlijk ongeveer 46.000 tot 53.000 jaar geleden gevormd, gebaseerd op radiokoolstofdatering van steenkool en organische merensedimenten die op de site zijn verzameld. Zo zal het zijn De grootste bekende “moderne” inslagkrater op aarde (minder dan 100.000 jaar oud). De Meteor Crater in Arizona (1,2 km in diameter en 49.000 tot 50.000 jaar geleden gevormd) had eerder dit record.

Het zuidelijke derde deel van de krater ontbreekt, waardoor het de vorm van een halve maan heeft. Volgens Chen Ming van het Guangzhou Institute of Geochemistry en co-auteur van de studie zijn dergelijke inslagkraters relatief zeldzaam op aarde.

READ  Drie goede redenen om vroeg in de ochtend een croissant te eten, ook als je op dieet bent
De geërodeerde overblijfselen van de Yilan-inslagkrater in de provincie Heilongjiang. Chen Ming et al. 2021.

rotsblok 100 m breed

Specialisten vermoedden al dat deze “heuvel”, die werd gevonden in een dicht bebost gebied van het Xingan-gebergte, de kraterrand van een vulkaan was. Onlangs hebben opgravingen in het midden van de structuur direct geologisch bewijs van deze meteorietoorsprong onthuld.

Volgens deze Analytics, bestaat het binnenste van deze krater uit een reeks van 110 meter dikke sedimentaire lagen afgezet in een meer, dat later een moeras werd, allemaal rustend op een 319 meter dikke laag gebroken graniet. Dit is een enorme plaat Hij draagt ​​nog steeds veelbetekenende littekens van de meteooraanval van vandaag.

Veel rotsfragmenten vertonen bijvoorbeeld tekenen van smelten en herkristalliseren bij een botsing, en het graniet is snel opgewarmd en vervolgens afgekoeld. Andere fragmenten die dit smeltproces hebben overleefd, vertonen ook schokmineralen zoals kwartskristallen die een onderscheidend patroon van parallelle vlakke scheuren vertonen. Tegenwoordig weten we dat deze “vingerafdrukken” het resultaat zijn van schokgolven die door de rots gaan.

Ten slotte ontdekte het team ook druppelvormige glasscherven en stukjes glas met kleine gaatjes die zijn ontstaan ​​door gasbellen. Ook hier getuigen deze twee eigenschappen van een effect met hoge intensiteit.

Volgens de onderzoekers is de rots die verantwoordelijk is voor dit gat in de grond gegraven Het was ongeveer honderd meter breed.

Onthoud ten slotte dat de enige andere bevestigde krater in China de Xiuyan-krater is, in de provincie Liaoning. Het heeft een diameter van ongeveer 1,8 km. Zijn leeftijd is echter niet bekend.