Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De werkloosheid blijft dalen in het door de recessie getroffen Nederland

De werkloosheid blijft dalen in het door de recessie getroffen Nederland

De laatste cijfers suggereren dat het aantal vacatures in Nederland toeneemt, omdat het land kampt met een recessie.

De werkloosheid in Nederland, nu al een van de laagste in de eurozone, is in november verder gedaald, wat goed nieuws is voor een economie die vanaf begin 2023 zal krimpen.

Het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheidspercentage daalde naar het laagste niveau in vijf maanden van 3,5%, vergeleken met 3,6% in de voorgaande maand, volgens gegevens van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek.

In november waren 357.000 mensen werkloos, tegen 361.000 een maand eerder. Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering aanvraagt, steeg met 160.200.

Het werkloosheidspercentage onder jongeren van 15 tot 25 jaar daalde van 8,4% in oktober naar 8,2% in november.

De werkloosheid piekte in september, met een voor seizoensinvloeden gecorrigeerd percentage van 3,7%, ongeveer hetzelfde als de gemiddelde werkloosheid in de drie maanden tot en met september. Gedurende deze periode steeg de werkloosheid met gemiddeld 6.000 per maand. In oktober begon de rente echter te dalen, ondanks de vrees dat het land met een verslechterende economische situatie te maken kreeg.

De Nederlandse economie kromp echter dit kwartaal sinds het begin van het jaar, en in de zes maanden tot en met september op jaarbasis.

Het ergste kan echter voorbij zijn, aangezien analisten verwachten dat de Nederlandse economie in de laatste drie maanden van het jaar uit de recessie zal komen, waarbij de bedrijfsactiviteit en de consumptie recentelijk zijn begonnen aan te trekken.

“Door de verbeterende consumptievooruitzichten zal de Nederlandse economie in 2024 naar verwachting met 0,7% groeien, na de economische stagnatie in 2023”, zegt Marcel Kloeg, senior econoom bij ING, in zijn vooruitzichten voor 2024.

READ  Emmanuel Macron komt maandag 30 januari naar Nederland voor een ontmoeting met premier Rutte.

De Europese Commissie is zeer optimistisch en voorspelt een groei van 1,1% voor de Nederlandse economie tot 2024.